Doorzoek volledige site
07 december 2017

Brialmont: rustig wonen aan het water en de spoorweg

Illustratie | Aliplast
Illustratie | Aliplast
Illustratie | Aliplast

Akoestiek maakt een belangrijk deel uit van het duurzaam invullen van stedelijk beschikbare gronden. Zo ook het project Brialmont in Mortsel, naar een ontwerp van HUB. Een dualiteit kenmerkt de site; de mooie zichten op het groen van Fort IV liggen aan de oostkant, terwijl de westkant van het perceel uitkijkt op de spoorweg.

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen de stad Mortsel en Montreal. Het is een ambitieus woonproject als resultaat van een wedstrijd die door Mortsel en Vlabo vzw werd uitgeschreven midden 2013. HUB tekende het ontwerp van de drie blokken die 49 woonunits en ondergrondse parkeerplaatsen verdelen over een perceel dat zich nestelt in de groene zone van fort IV en mooie zichten op het groen geeft. Aan de westkant kijkt het project uit op de spoorweg, wat akoestische implicaties met zich meebreng.

 

Akoestiek

Ontwerpmatig en bouwkundig waren verluchting, buitenschrijnwerk en bouwaansluiting rond het raamsegment principiële thema’s die goed in kaart moesten gebracht worden. Bureau de Fonseca bekeek de invallende geluidsgolven op de verschillende gebouwdelen en bracht de te behalen prestaties in kaart voor het buitenschrijnwerk : RATR (Rw + Ctr) tot 42dB, afhankelijk van de ligging van het raam en de geluidsdruk op het segment.

Naessens Aluminium uit Wortegem-Petegem kreeg de opdracht voor het aluminium buitenschrijnwerk. Er werd gekozen voor de Aliplast STAR75-reeks die met aangepaste beglazing en akoestische rubber een RATR van 42dB behaalde en zodoende voldeed aan de zwaarste akoestische eisen die aan de ramen gesteld werden. Qua thermische isolatie is deze reeks reeds jaar en dag een van de koplopers in lage energiegebouwen, de uiteindelijke Uw-waarde stelde op zich geen probleem waardoor de nodige aandacht naar de isolatie van het geheel kon gaan.

Aliplast ondersteunde door het uitvoeren van meerdere testen in het labo van het WTCB om ook de meest economische oplossing naar beglazing te selecteren, binnen de vereisten naar enkelvoudig of dubbel gelaagd glas.

 

Open communicatie

Algemene conclusie : wonen aan het spoor. Het kan zeker op een zeer comfortabele manier als alle partijen de deelthema’s goed doorlopen en een heel open communicatie nastreven over mogelijke invloeden op de partij die aansluit in een volgende fasering van de afwerking.

GERELATEERDE DOSSIERS