Tientallen innovatieve renovaties in Vlaanderen en Brussel zwaaiden zondag 6 juni de deuren open tijdens de 23ste editie van de Renovatiedag. Toekomstige verbouwers kregen zo de unieke kans om te proeven van toekomstgerichte architectuur en daar gingen ze gretig op in. 2.500 nieuwsgierigen trokken eropuit tijdens de openhuizendag. Maar ook wie thuisbleef kon dit jaar binnenkijken in alle deelnemende projecten, via onder meer videorondleidingen. Zo lokte de Renovatiedag nog eens 40.000 "virtuele” bezoekers, goed voor 200.000 projectbezoeken op de website.
De organisatoren, Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en het tijdschrift Ik ga Bouwen, stelden alles in het werk om de open dag te laten doorgaan, op een veilige manier uiteraard. Het blijft immers belangrijk dat (ver)bouwers en architecten elkaar kunnen ontmoeten. Voor architecten is dit dan ook een uitgelezen moment om hun renovatieverhaal en visie te delen met geïnteresseerde bezoekers.
Directeur Steven Lannoo van NAV: "We moeten elk jaar 95.000 woningen renoveren om de klimaatdoelstellingen te halen. Renoveren betekent daarbij niet dat we onze oude, onderkomen woningen inpakken in een flinke laag isolatie, maar in de eerste plaats dat we ze omtoveren tot plekken waarin de bewoners geïnspireerd worden, en waardoor ook de omgeving rondom gaat bruisen. We hopen met dit initiatief heel wat verbouwers in spe een extra duwtje in de rug te geven. Tijdens De Renovatiedag ontdekken bezoekers ter plaatse dat duurzaamheid, esthetiek en comfort perfect hand in hand gaan, dankzij de creatieve ingrepen van een architect.”
Architect Dirk Mattheeuws, voorzitter van NAV: “Ook de bouwshift wordt een grote uitdaging. Architecten spelen daarbij een cruciale rol. We gaan immers niet minder bouwen, maar wel anders. We moeten meer ruimtelijk rendement realiseren, of meer doen met de steeds schaarsere ruimte. Gelukkig is met een open geest en een gezonde portie lef veel mogelijk, dat zetten de deelnemende renovaties dit jaar meer dan ooit in de verf.” Bezoekers konden zich volop laten inspireren door tal van ruimtelijke parels, zoals de sintjozefskerk in Roeselare (nu een kantoor en polyvalente ruimte) of het voormalig postgebouw in Tienen (nu kwaliteitsvolle appartementen).