Doorzoek volledige site
14 november 2018

Open en transparant politiehuis voor Politiezone Westkust

Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael
Illustratie | Architecten Achtergael

Het nieuwe politiehuis voor Politiezone Westkust in Koksijde heeft onlangs de deuren geopend. Het  ontwerp van Architecten Achtergael omvat een open, gastvrij en transparant politiehuis, waarin een administratief-, logistiek- en arrestantencomplex is ondergebracht.

In het administratieve deel bevinden zich naast de kantoren en vergaderzalen ook grote briefingzalen, een eetzaal, het onthaal, en verschillende spreekkamers. In het logistieke deel vooral opslag van materiaal en parkeerplaatsen. De cellen, individuele en groepscellen, vallen onder het arrestantencomplex, net als de verhoorlokalen. Het logistieke- en arrestantencomplex is vervat in de ondergrondse bouwlagen, het administratieve deel zit bovengronds.  

De uitdaging bestond erin om de verschillende randvoorwaarden tot een goed evenwicht te brengen. De combinatie van het grote programma op een perceel naast een woonwijk, de strenge beveiligingseisen voor een hedendaags politiekantoor, een open, gastvrij en transparant politiehuis samen met een aangename en veilige werkomgeving voor het personeel, maakte dit project allerminst evident.


Centrale as

Centraal in het gebouw bevindt zich een binnenstraat. Deze gaat van gevel tot gevel vanaf het onthaal. Bezoekers en personeel betreden deze elk van de andere zijde. Deze straat organiseert de circulatie en maakt een eenvoudige oriëntatie in het gebouw mogelijk. De centrale as herhaalt zich op alle andere verdiepingen. Zowel de horizontale als de verticale verplaatsingen in het gebouw gebeuren hierlangs. De patio’s en het terras aan de almaplaza lichten de binnenstraat op. Niet alleen het daglicht komt zo tot diep in het gebouw, ze leveren ook verrassende doorzichten. De kantoren worden langs deze centrale assen ontwikkeld volgens een zelfde logica.