Doorzoek volledige site
10 januari 2019 | TIM JANSSENS

Akoestiek en veiligheid voorop in bijzonder Leuvens woonproject

Woning Leuven Illustratie | Laurent Brandajs

Wonen, werken, tot rust komen, gasten ontvangen: het kan allemaal in deze hedendaagse stadswoning, die is ingeplant op een grotendeels ommuurd perceel van amper 44 m². De architecten kregen de opdracht om alles uit de beschikbare ruimte te halen en overtroffen alle verwachtingen. Ook qua afwerking lieten ze niets aan het toeval over met onder andere een piekfijne interieurinrichting als resultaat.

Dit artikel verscheen in Ik ga Bouwen 414.

Het verhaal achter deze knappe nieuwbouwwoning in Leuven is op zijn minst ‘apart’ te noemen. Eigenares Kristien Hansebout woonde al dertig jaar in een achttiende-eeuws stadshuisje en kreeg op een gegeven moment te maken met verzakkingen door werken in de aanpalende woning. Ze contacteerde Blanco Architecten voor een technische expertise, en de rest is geschiedenis. “Al snel kwamen we tot de conclusie dat de schade onherstelbaar was en dat een ingrijpende renovatie de investering niet meer waard was”, vertelt Kristien Hansebout. “Maar in plaats van in de put te zitten, beschouwde ze dit als een unieke kans om een droomhuis te realiseren waarin ze de rest van haar leven op comfortabele wijze kan doorbrengen”, vervolgen Vincent Van Den Broecke en Pernille Tendrup van Blanco Architecten. “Kristien wilde immers absoluut in het centrum van Leuven blijven wonen en besloot dan maar met een propere lei te beginnen. Een atypisch traject, maar wel eentje dat meer dan zijn vruchten heeft afgeworpen!”
 

Gefragmenteerd gevelbeeld

Heel veel licht, een gewijde stilte, een groot ruimtegevoel en een gevel die bestand is tegen vandalisme: dat waren de voornaamste zaken op Kristiens verlanglijstje. Geen evidentie op een ingesloten perceel van amper 44 m² in een deel van het Leuvense stadscentrum dat meer dan eens geteisterd wordt door nachtelijk studentenlawaai. Blanco Architecten ging de uitdaging aan en kwam op de proppen met een bijzonder ontwerp. “Omdat de studenten weleens lelijk huis kunnen houden in het centrum van Leuven, waren akoestiek en veiligheid cruciale aandachtspunten”, vertelt Vincent Van Den Broecke. “De garage, de voordeur en de brievenbus zijn geïntegreerd in een vandalismebestendige cortenstaalbekleding die heel het gelijkvloerse niveau bestrijkt. Op de eerste verdieping – het slaapniveau – hebben we geopteerd voor pvc-ramen met driedubbele beglazing, die in functie van privacy en verduistering afgeschermd worden door witte verticale lamellen. Op de tweede en derde verdieping is er sprake van een grote verticale raampartij met slanke zwarte aluminiumprofielen. Dit alles resulteert in een gefragmenteerd gevelbeeld."

Lees verder op intsite.be

GERELATEERDE DOSSIERS