Onlangs werd op een officiële persvoorstelling de derde editie van het Belgisch Budget Bouwboek uitgebracht. Zes architecten mochten bovendien een prijs in ontvangst nemen. De gelauwerde architecten waren Dries Vens en Maarten Vanbelle van Atelier Vens Vanbelle met de award voor ‘jong talent’, Architectuurburo Wydouw met ‘betrokken bouwheer’, Jessica De Lannoy met de award ‘eco project’, Jan Demuynck met ‘origineelste inplanting’, Johan Bessems met ‘budgetvriendelijke nieuwbouw’ en ten slotte Laurence Creyf em Nicolas Van den Eeckhoudt met ‘budgetvriendelijke verbouwing’.
Het BBB: een onmisbaar, onschatbaar naslagwerk voor wie wil bouwen of verbouwen
Het lijvige Belgisch Budget Bouwboek van uitgeverij 2voor 5, gespecialiseerd in boekprojecten over architectuur, bouwen, wonen en interieur, blijkt een succesvolle formule: het naslagwerk reikt budgetvriendelijke oplossingen aan, geeft tips en doet dienst als onuitputtelijke inspiratiebron met een veelheid aan foto’s en plannen, voor elke bouwprofessional of doe-het-zelver. Alle 100 woningen in het Belgisch Budget Bouwboek zijn gerealiseerd binnen een budget van 50.000 tot 220.000 euro. Al zijn de grondprijs of de aankoopprijs van de woning of de erelonen en de btw niet in dit budget opgenomen, de woningen geven toch een hoopvol en realistisch beeld van de mogelijkheden en de kansen binnen deze budgetcategorie.
De eerste BBB Awards
Bij de derde editie werden voor het eerst awards uitgereikt aan architecten en bouwheren die op bepaalde gebieden een extra inspanning of bijdrage hebben geleverd. De awards geven een spreekwoordelijk schouderklopje geven aan de architecten en bouwheren door hen in het boek, bij de woning, een duidelijke rode stempel te geven, zodat elke lezer kan zien wie een award-winnend architect is.
Dries Vens en Maarten Vanbelle van Atelier Vens Vanbelle ontvingen de award van
‘jong talent’. Ondanks hun nog beperkte palmares, bleek hun nieuwbouwproject een toonbeeld van originele oplossingen.
Met de award
‘betrokken bouwheer’ wordt de inzet van de bouwheer in de verf gezet. De award ging naar Architectuurburo Wydouw.
Jessica De Lannoy mocht de award
‘eco project’ in ontvangst nemen, als architecte en bouwheer van een passiefwoning met een hedendaagse industriële look. Eén bepaalde woning verraste ons met zijn extreem lage energiepeil.
Architect Jan Demuynck is awardwinnaar voor
‘origineelste inplanting’: hij durfde het aan op een moeilijk restperceel met een niveauverschil een open woning in te planten.
De award voor meest
‘budgetvriendelijke nieuwbouw’ ging naar Johan Bessems. De staalbouwwoning is niet de goedkoopste realisatie in het boek, maar heeft wel de beste prijs per vierkante meter.
Laurence Creyf et Nicolas Van den Eeckhoudt werden dan weer beloond voor hun meest
‘budgetvriendelijke verbouwing’. Het gaat om een klein huisje met een woonoppervlakte van slechts 103 m², dat door de originele verbouwing toch ruimtelijk en licht aanvoelt.
Toekomstplannen : BBB goes large en de Cosentino Design Award
Volgend jaar zal 2voor 5 de spin-off lanceren met 50 moderne woningen die werden gerealiseerd met een bouwbudget tussen 250.000 en 450.000 euro. Ook hier zullen awards voor worden uitreiken. De eerste award die nu al bekend is, zal tot stand komen in samenwerking met het Spaanse bedrijf Cosentino dat gespecialiseerd is in de productie en distributie van kwartsoppervlakken, natuursteen. De Cosentino Design Award is een interieurprijs voor een in België gerealiseerd project. De prijs, een bedrag van 15.000 euro en een speciaal voor deze prijs ontworpen award, zal gaan naar het meest vernieuwende interieurontwerp dat hygiënisch kwarts of gerecycleerd gesteente als basis gebruikt.
Opmerkelijke tendenzen in Belgische Bouwwereld
In deze editie vallen enkele tendenzen op. Vooreerst zijn er in deze editie dubbel zo veel nieuwbouwwoningen dan verbouwingen opgenomen, zodat het lijkt alsof er veel meer gebouwd dan verbouwd wordt. Toch zit renovatie in de lift. Een verklaring voor het vertekende beeld dat het Bouwboek zou geven, ligt vooral in het feit dat voor renovaties niet altijd een architect wordt aangetrokken, en het zijn net de architecten die projecten voor het boek ingezonden hebben.
Een andere tendens die in het boek naar voren komt, is dat de relatie tussen architect en opdrachtgever meer dan ooit een samenspel van ideeënuitwisselingen is. De bouwheer lijkt een grotere inbreng te hebben op fysiek en creatief vlak.
Een duidelijke drang naar meer ecologisch bewustzijn is een ander idee dat deze derde editie weerspiegelt. Zowel bouwheer als architect zien meer en meer het belang in van een goede isolatie van de woning en andere energiebesparende materialen. Het tijdperk van ondoordacht bouwen waarbij ecologie een gemarginaliseerd begrip was, is ondertussen voorbij.
In de bouwsector doet zich ook een vernieuwde interesse in het verleden voelen. Door de ogen van vernieuwing oefenen leegstand en verkrotting een zekere aantrekkingskracht uit. Industriële gebouwen en historische panden zijn meer dan ooit gewild.
Tenslotte lijkt er geen eenduidige tendens in het gebruik van bouwwijzen of materialen. Traditioneel metselwerk is nog steeds de absolute koploper, maar de keuze aan gevelstenen was nooit zo uitgebreid. Dat uitgebreide assortiment laat individualisering toe: de woning is meer dan ooit een weerspiegeling van het unieke karakter en de voorkeuren van zijn bewoner.
Het Belgisch Budget Bouwboek 2011 is in de boekhandel verkrijgbaar voor 49,95 euro.