Stellen dat de nieuwe uitvalsbasis van TVH Equipment langs de E17 in Waregem een bijzondere blikvanger is, is een understatement. Het West-Vlaamse familiebedrijf centraliseerde al zijn lokale activiteiten in een state of the art hoofdkantoor, dat werd omgedoopt tot ‘Het Nest’. Een toepasselijke naam gezien de markante ronde vorm van het complex en de structurele zonwering die de medewerkers beschermt tegen de hitte. Het iconische gebouw stroomlijnt niet alleen de interne werking, maar profileert zich eveneens als nieuw landmark in de omgeving.
Onder het motto ‘Rent, buy and learn from a friend’ spitst TVH Equipment zich al meer dan vijftig jaar toe op verkoop, verhuur en onderhoud van onder meer hoogtewerkers, verreikers, grondverzetmachines en heftrucks. Daarnaast beschikt het bedrijf ook over een eigen Academy met een VCA-erkend examencentrum voor bestuurders- en veiligheidsopleidingen voor alle machines uit zijn gamma. De onderneming is inmiddels actief in heel België, maar is altijd trouw gebleven aan haar heimat Waregem. Tot voor kort opereerden de medewerkers er vanuit twee locaties, maar om de interne samenwerking en de efficiëntie van de bedrijfsactiviteiten te bevorderen, besloot TVH Equipment iedereen samen te brengen in een gloednieuw kantoorgebouw met de nodige architecturale allure.
Het indrukwekkende ontwerp is van de hand van DEMO Architecten, dat een compact volume met een opvallende ringvorm ontwierp. Al heeft dat zeker niet alleen met esthetische overwegingen te maken, benadrukken architect-bestuurders Levi Deryckere en Dirk Moerman. “Het bouwprogramma is behoorlijk functioneel, net als de vorm van het gebouw. Voor het herstel en onderhoud van grote, hoge machines waren er maar liefst veertig werkplaatsen met nodig, uitgerust met riant beglaasde sectionaalpoorten. Ze zijn ingericht op het gelijkvloers en strategisch gegroepeerd rond een centrale kern met het magazijn, het sanitair en de kleedkamers om onnodig lange loopafstanden te voorkomen en de logistieke organisatie op het 52.000 m² grote terrein te bevorderen, waarbij het gebouw fungeert als rotonde voor de af en aan rijdende voertuigen en machines. De keuze voor een rond geheel met een diameter van ruim 90 meter vloeide dus vooral voort uit praktische overwegingen. Dit concept resulteerde in een compact gebouw dat het leven van de techniekers aangenamer maakt en een betere kennisoverdracht en maximaal visueel contact op de werkvloer garandeert. Ook de rolbruggen zijn afgestemd op de ronde vorm.”
Daarnaast moesten de architecten ook ruimte voorzien voor de benodigde ondersteunende functies (zoals een polyvalente refter) en de bureaus van de administratieve medewerkers en de ICT-afdeling. Deze zijn ondergebracht op de bovenliggende kantoorverdieping, met aan de ene zijde zicht op de werkplaatsen en aan de andere zijde een gezellige binnentuin met groenaccenten en zitmeubilair. “Deze laatste is bereikbaar via verschillende buitentrappen en vormt samen met de omliggende terrassen een oase van rust in de industriële omgeving”, leggen Levi Deryckere en Dirk Moerman uit. “De buitengevel van de riant beglaasde kantoorverdieping is dan weer uitgerust met structurele zonwering in de vorm van een dubbele laag aluminiumlamellen. Dit ruitvormige raster – met open mazen aan de noordzijde en densere mazen aan de oost-, zuid- en westkant – is als het ware de kroon op het werk. Het draagt bij aan de iconische status van het gebouw, dat een nieuw landmark in de omgeving is. Ook op energetisch vlak gooit het complex overigens hoge ogen dankzij onder meer geothermische verwarming en koeling via een BEO-veld.”
Voor de realisatie van de ruwbouw werden twee gereputeerde aannemers ingeschakeld die voor de gelegenheid de krachten bundelden: Stadsbader en Willy Naessens Group. Daarnaast namen ze tevens enkele afzonderlijke loten voor hun rekening. “Op enkele stalen liggers en wat traditioneel metselwerk na bestaat de draagstructuur hoofdzakelijk uit een combinatie van prefab- en stortbeton”, vertelt Lander Geerts, projectleider bij Stadsbader. “Naast de prefabelementen, waarvan beide aannemers elk een deel produceerden en plaatsten, stonden wij bij Stadsbader in voor het luik stortbeton, waaronder het kelderniveau met ondergrondse parkeergelegenheid voor het personeel. Voorts waren we verantwoordelijk voor de grondwerken en de omgevingsaanleg, met bijna 44.000 m² verharding in verschillende types.” Willy Naessens Group plaatste op zijn beurt de dakdichting (via Mutec) en het aluminium buitenschrijnwerk (via Willy Naessens Alu). “Het was best bijzonder om zo intens samen te werken. Prefab- en stortbeton zijn twee bouwmethodes die elk een eigen aanpak vergen en een verschillende doorlooptijd hebben. In dit gebouw waren ze nauw met elkaar vervlochten, waardoor we alles zeer nauwgezet moesten coördineren, in functie van een logische en efficiënte opbouw en fasering.”
“Ook de ronde vorm van het gebouw – in werkelijkheid een ‘verkante’ veelhoek – bracht wat uitdagingen met zich mee. Er waren enkele aanpassingen aan de prefabstructuur en specifiek ontworpen vulelementen nodig om alles mooi te kunnen sluiten”, geeft Lander Geerts aan. “Bovendien bleef het omliggende terrein voortdurend in gebruik gedurende de uitvoering en mocht de dagelijkse werking van TVH Equipment geen hinder ondervinden. Dit impliceerde dat we steeds een bepaalde oppervlakte moesten voorbehouden voor de stockage van verhuurde of verkochte machines. Een ander bijzonder detail zijn de smeerputten in de werkplaatsen, die niet ondersteund worden vanuit de kelder, maar volledig ter plaatse bekist zijn en in een tweede fase samen met de wapening verankerd zijn in de dikke vloerplaat. Tot slot was er nog sprake van een ter plaatse gestort bufferbekken onder hoogspanningsleidingen, waarbij de nodige hoogtebeperkingen golden. Hoewel er dus wel wat specifieke challenges waren, zijn de werken uitstekend verlopen, met dank aan de prima verstandhouding tussen alle betrokken partijen. Iedereen handelde steeds in het belang van het eindresultaat, dat er echt wel mag wezen!”
Net als de gevel – een fraai samenspel van geprefabriceerde zichtbetonpanelen, glas en het zonwerende raster op het verdiepingsniveau – dient het interieur zich aan als een gulden middenweg tussen high-end en industrieel. “Naast enkele betonaccenten is de binnenafwerking geënt op een drietal dominante tinten: het karakteristieke rood van TVH Equipment, neutraal wit en gebronzeerd meubilair”, vertelt Koen Gutschoven, projectleider bij Holvoet Gebroeders, dat fungeerde als hoofdaannemer voor de totaalafwerking. “Van de chape en isolatie tot en met de laatste penseelstreek van de schilder, en uiteraard alles daartussen (plafonds, gipskartonwanden, glazen wanden, vloeren, vast meubilair …): we hebben het allemaal in goede banen geleid. Een brede waaier aan meubilair met atypische vormen, gebronzeerde lakafwerking, specifieke metaalwerken en diverse eiken accenten zijn de eyecatchers van dienst. De meubels bevinden zich op prominente plaatsen in het gebouw en springen dus sterk in het oog. De inkombalie zet al meteen de toon. Het resultaat is zeer geslaagd, we hebben al veel lovende reacties gekregen.”
Als totaalafwerkingsbedrijf bood Holvoet een complete oplossing aan de bouwheer. “We combineren onze expertises – binnendeuren en maatmeubilair – met doorgedreven coördinatie en engineering”, vult Koen Gutschoven aan. “Bij Holvoet geloven we sterk in de juiste man op de juiste plaats en koppelen we onze eigen sterktes aan die van onze partners. De projectleider is de spilfiguur die ervoor zorgt dat de bouwheer een perfect eindresultaat krijgt. Timing en kwaliteit, binnen het vooropgestelde budget. Projecten van deze omvang en complexiteit zorgen ervoor dat we onze manier van werken ook regelmatig evalueren en bijsturen. Zo hebben we een extra laag toegevoegd aan onze projectteams: een werfleider die continu on-site was. Zijn aanwezigheid zorgde ervoor dat we snel en adequaat konden ingrijpen indien nodig. Dit heeft er zeker toe bijgedragen dat we de vooropgestelde planning konden respecteren. Het staat buiten kijf dat dit project een mijlpaal is voor ons bedrijf, zowel qua omvang als complexiteit. Qua binnendeuren waren we wel al wat schaalgrootte gewend, maar qua totaalafwerking was dit tot op heden onze omvangrijkste realisatie. Bovendien vereiste de atypische ronde vorm van het gebouw heel wat specifieke aansluitingen en extra afwerkingen. Best spannend, maar uiteindelijk is alles nog vlotter verlopen dan verhoopt. We hebben getoond dat we projecten als deze perfect aankunnen en kijken met veel plezier terug op het traject dat we samen met de andere betrokken partijen hebben afgelegd. Kortom: hier kunnen we op voortbouwen in de toekomst, net als TVH Equipment zelf!”