393 appartementen en jachthaven geven nieuwe toekomst aan vroegere scheepswerf in Maasmechelen (MaMu Architects)

De komende 8 à 10 jaar verrijzen er 393 appartementen aan de oevers van de Zuid-Willemsvaart in Maasmechelen. Willemskaai wordt een project met drie woonbelevingen: je kan er wonen in het groen, aan het water of met zicht op de jachthaven. Blikvanger wordt de jachthaven voor pleziervaart, die de vroegere scheepswerf een nieuw leven geeft. MaMu Architects tekende het ontwerp in opdracht van Capstone Development Group.

De keuze voor Maasmechelen is weloverwogen en past in de visie van initiatiefnemer Capstone Development Group, weet woordvoerder Patti Verdoodt: “Ten eerste is de locatie ongezien. Je vindt niet zo snel een oppervlakte van deze omvang aan het water. Bovendien ligt Maasmechelen op het drielandenpunt. Daarom is dit project aantrekkelijk voor mensen uit de regio zelf, maar evengoed voor Duitsers of Nederlanders aan de andere kant van de grens.”

“Uit respect voor de omliggende natuur ontwikkelen we Willemskaai duurzaam. Zo bouwen we bijna energieneutraal, integreren we duurzame technieken en gaan we uit van het STOP-principe. De ‘personenwagen’ krijgt zeker een plaats in het project, maar we zijn vooral klaar voor de omschakeling naar elektrische wagens in de toekomst.”


Positief effect 

Dat Maasmechelen in trek is als woonstad, ervaart ook burgemeester Raf Terwingen. Sinds 2017 stijgt het inwonersaantal van Maasmechelen gestaag: “Met het project Willemskaai zetten we een nieuwe stap in onze groei. Ik ben blij dat deze verlaten scheepswerf eindelijk een toekomst krijgt. Willemskaai heeft een dubbel positief effect op de regio. Enerzijds is er de positieve economische impact. Omdat dit project met bijna uitsluitend Limburgse partners gerealiseerd wordt, met onder meer MaMu Architects en de studiebureaus Enerdo, Momenting en Geotec, krijgt onze economie een duw in de rug.” Avantgarden uit Wijnegem staat in voor het landschapsontwerp. 

Anderzijds vult Willemskaai een lacune in het woonaanbod in. Om tegemoet te komen aan de woonnoden in de regio passen de ontwikkelaars namelijk het principe van ‘intergenerationeel wonen’ toe, met 1-, 2- en 3-slaapkamerappartementen en enkele exclusieve penthouses.

 

Drie woonbelevingen

Architectenteam MaMu creëerde drie types woonbelevingen, weet architect Jeroen Maesen: “Ten eerste is er Parkview. Deze vier bouwblokken - met telkens 4 lagen - liggen wat lager op het projectdomein, in een groene oase. Het zijn betaalbare appartementen in een less is more-stijl. Hun beige-grijze gevels vloeien mooi over in de privatieve groene omgeving, waar kinderen veilig kunnen spelen.”

In de zogenaamde Waterfront-appartementen woon je aan het water: “De patioterrassen bieden een panoramisch zicht op de Zuid-Willemsvaart. De dynamische witte gevels - met houtlookaccent - geven deze appartementen een exclusieve uitstraling. De prijsklasse ligt hier dan ook iets hoger. Aanpalend vind je een privéplein, met veel groen en speeltuigjes voor de kinderen.” Ten slotte zijn er de ruime, premium Dockside-appartementen. Zij liggen in de exclusiefste zone, met uitzicht op de jachthaven.

 

Jachthaven als aantrekkingspool

De ontwikkeling van Willemskaai verloopt in fases. In de eerste fase, die start begin 2022, gaat het om 67 Waterfront- en 54 Parkview-appartementen. In fase 2 krijgen de dokken een nieuw leven. En tegen eind 2030 wordt de volledige site opgeleverd.

Een exacte timing geven voor de jachthaven is vandaag voorbarig. Maar vermoedelijk worden de verloederde kades van de oude scheepswerf vanaf 2028 een nieuwe aantrekkingspool voor Maasmechelen: “Aan de kades van de jachthaven zal zich een gezellige dorpskern ontwikkelen, waar de bewoners terechtkunnen. Hier gaan we voor kwalitatieve, kleinschalige speciaalzaken die complementair zijn aan het aanbod van de overige handelaars in Maasmechelen. Uitschieter wordt de horecazaak aan het water, waar je kan eten en drinken met zicht op de vaart”, besluit Patti Verdoodt.  

Bron: Idearte
Deel dit artikel:
Onze partners