De Luchtsingel, een 400 meter lange loopbrug, verbindt Rotterdam Noord met Rotterdam Centrum en brengt nieuw leven in een vergeten gebied. Dit unieke project werd ontwikkeld en geproduceerd door Nooyen Group en thermisch verzinkt door ZINQ - België. Met dit unieke project neemt Nooyen Group deel aan de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken 2021.
Deze 400 meter lange houten loopbrug in het hart van Rotterdam is door de jaren heen uitgegroeid tot een iconisch object. Aan de loopbrug ligt het voormalig Shell kantoorgebouw, waarin nu ‘Laatbloeien Werkt’ is gehuisvest.
Dit gebouw kreeg een nieuwe toegang aan de spoorzijde die met een poort moest worden afgesloten. Het gebouw is in het verleden regelmatig beklad met graffiti en derhalve was een hekwerk wenselijk om dit tegen te gaan.
Een ‘standaard’ hekwerk zou afbreuk doen aan het beeld van de loopbrug: zo ontstond het idee om een speciaal hekwerk te ontwikkelen.
Linda van Vleuten van Opperclaes maakte een prachtig ontwerp van Tribar figuren, die werden geïntegreerd in een Tribar hekwerk en poort. De ontwerpers van ZUS ontwikkelden hier een mooi geheel van dat uiteindelijk heeft geresulteerd in een uniek hekwerk met geïntegreerde schuifpoort dat perfect past bij de loopbrug met een unieke kleurstelling met veel transparantie.
Keuze voor thermisch verzinkt staal
Om staal te beschermen tegen corrosie zijn verschillende mogelijkheden voor handen. Omwille van de hoge bescherming tegen roest en slijtvastheid kiest Nooyen voor discontinu thermisch verzinken waarbij de NEN-ISO-1461 norm ruimschoots wordt overschreden.
Bekijk ook deze video over de brug.