5 indrukwekkende internationale containerprojecten

Tien jaar na de eerste publicatie lanceert uitgeverij gestalten een herwerkte versie van het boek Container Atlas, a practical guide to container architecture. Uit deze inspirerende handleiding over de hedendaagse containerarchitectuur stellen we vijf indrukwekkende containerprojecten voor.

Casa Oruga – Sebastian Irarrazaval

Dit residentieel gebouw is geconstrueerd voor de architect Sebastian Irarrazaval en zijn gezin in 2012. Het 350 vierkante meter grote huis bevindt zich in een nieuwe voorstad van de Chileense hoofdstad, Santiago. Het gebouw bestaat uit vijf standaard twaalf-meter containers en zes zes-meter containers, waarvan de elfde container dienstdoet als zwembad. Een eerste uitdaging voor de architect was de hechting van de containerstructuur aan de heuvel, aangezien de regio van de Andes bekendstaat omwille van zijn sterke visuele en tektonische aanwezigheid. De hellende vorm van het huis zorgt voor een integratie in de bergachtige omgeving. Een tweede uitdaging was het vermijden van mechanische koeling, zo is gezorgd voor een soepele en gemakkelijke doorstroming van de buitenlucht doorheen het hele huis en de verschillende onderdelen. De keuze voor dit materiaal is voornamelijk om kosten en onderhoudsinspanningen te vermijden. Elk materiaal werd zodanig geselecteerd met de intentie om in de loop van de tijd waarde toe te voegen aan de materialiteit en de identiteit van het huis.

 

Joshua Tree Residence – Whitaker Studio

De Joshua Tree Residence bestaat uit 19 witte zeecontainers en is gelegen in de Mojave woestijn, buiten de kleine stad Joshua Tree in Zuid-Californië. Het project dat volgens de planning in 2020 zou worden voltooid, ging bijna niet door. Het ontwerp was oorspronkelijk 10 jaar eerder geconstrueerd voor een reclamebureau in Duitsland, dat zich uiteindelijk terugtrok voor de start van de bouw. Een particuliere klant uit Los Angeles klopte later aan bij Whitaker Studio in Londen om het bestaande idee te herzien als een vakantiehuis. De structuur van de residentie is geïnspireerd door de groei van kristallen. De containers zijn zodanig geplaatst dat ze afstemmen op het omringende landschap, zo is de keuken georiënteerd richting de ochtendzon. Er is ook rekening gehouden met de privacy waarbij elke slaapkamer zijn eigen container bezit.

 

Devil’s Corner Cellar Door – Cumulus studio

Ondanks zijn naam doet voorspellen is deze uitkijkpost en markt gelegen aan de oostkust van Tasmanië, te midden van een van de grootste wijngaarden van het eiland. Cumulus Studio heeft het demonteerbare gebouw uitgebreid met een uitkijkpost en een ruimte voor culinaire ervaringen en evenementen. De bezoekers kunnen het landschap waarnemen vanuit verschillende invalshoeken waaruit de Devil's Corner-wijnen afkomstig zijn.  De structuur is onderverdeelt in drie ruimtes (lucht, horizon en toren) die elk verwijzen naar diverse en unieke weergaven van de site. Het doel achter het project is het verstreken van de wijnmakerij in combinatie met een panoramisch uitzicht op het Freycinet-schiereiland. Door het gebruik van antracietgrijze en met hout beklede containers, kan de waardering van wijn verkregen worden door veelvoudige "in-mond" sensaties.

 

Redondo Beach House – Demaria Design Associates Inc.

Bij de realisatie van het gerecyclede stalen scheepscontainergebouw heeft de architect Peter Damaria gekozen voor zowel industriële materialen die meestal niet voor de woningbouw worden gebruikt als materialen die gebruikt worden volgens de conventionele bouwmethoden. De stalencontainers zijn onverwoestbaar, schimmel- en brandwerend en termietbestendig. Bij de realisatie van zijn ontwerp heeft Peter Damaria zich laten inspireren door massaproducten van Andy Warhols printafdrukken tot de hamburgers van McDonald’s. Zijn voornaamste doel is om mensen een kwalitatief hoogstaand huis aan te bieden tegen een betaalbare prijs.

 

Escape Den – River & Rain

Deze ontspanningsruimte ontworpen door River & Rain biedt een toevluchtsoord uit de bruisende stad Bangladesh. De constructie bevindt zich op een eenvoudig gehouden groen perceel om de onverwachte vorm van het gebouw in de verf te zetten. De open ruimte is een abstractie van de traditionele landelijke Bengalese binnenplaats. Lokaal vervaardigde materialen zijn gebruikt doorheen de constructie. Natuurlijke elementen komen sterk naar voren, zo is er een scherm opgericht langs een kant van het dek voor vegetatie om een levende muur te creëren. De wijnstokken op het dak bieden bescherming tegen de hitte en in het midden van de ruimte groeit er een amandelboom.

Bron: Container Atlas, a practical guide to container architecture

 

Titel: Container Atlas, a practical guide to container architecture

Auteurs: Han Slawik, Julia Bergmann, Matthias Buchmeier, Sonja Tinney

Uitgeverij: Gestalten

Pagina’s: 304

Prijs: € 49,90

ISBN- nummer: ISBN 978-3-89955-669-8

Deel dit artikel:
Onze partners