Op warme dagen is het vaak puffen en zweten op kantoor, in de trein, in de klas, enzovoort. Wil je thuis niet hetzelfde lot ondergaan? Dan is het vooral belangrijk om te voorkomen dat de zonnewarmte binnenkomt. Want dan is het kwaad geschied. Deze 6 tips van Renson helpen je op weg.
Kondigt er zich een warme of hete dag aan? Hou de ramen en deuren dan dicht vanaf 's morgens vroeg en open ze pas opnieuw wanneer het 's avonds afkoelt. Het laatste wat je nodig hebt, is hete lucht die je woning binnenwaait en de binnentemperatuur doet oplopen.
Op zonnige dagen is het essentieel om te voorkomen dat de zon rechtstreeks op je ramen kan schijnen. Zeker op zuidgerichte ramen vermijd je met een dakoversteek of luifel, schuifpanelen of screens een serre-effect met bijbehorende tropische binnentemperaturen. Binnenzonwering zoals gordijnen en 'stores' hebben helaas niet hetzelfde effect, omdat de warmte al binnen zit. In een goed geïsoleerde en luchtdichte woning is het onbegonnen werk om die warmte weer buiten te krijgen.
Heb je screens? Of wil je die laten plaatsen? Haal daar dan het maximum uit. Maak er 's morgens bij vertrek een gewoonte van om ze neer te laten en hou ze in warme periodes de hele dag dicht. Uiteraard beschermen ook rolluiken je ramen tegen de zonnewarmte, maar dan zitten thuisblijvers wel de hele dag in het donker.
Een kleine vergetelheid – de screens ’s ochtends per ongeluk open houden – wordt tijdens de heetste dagen meteen afgestraft door extra graden op de thermometer binnen. Gelukkig zijn er ook ‘slimme screens’ die automatisch worden aangestuurd op basis van je voorkeuren en de meest actuele cloud data. Je hoeft hiervoor geen extra sensoren of domoticasysteem te voorzien. Een app met slimme sturing zoals de ‘Renson Solmate’ volstaat om zelfs bij renovatie of na-installatie je screens slim aan te sturen.
Als het 's avonds buiten koeler wordt dan binnen, is het een goed idee om je ramen te openen. Zet bij voorkeur twee tegenoverliggende ramen of een raam op elke verdieping open (samen met alle tussendeuren) om zoveel mogelijk koele nachtlucht binnen te halen. De bouwmaterialen slaan de koelte deels op om deze tijdens de volgende warme dag geleidelijk terug af te geven. Zo start je de volgende dag in huis niet alleen koeler, het warmt ook minder snel weer op. Heb je geen veilig gevoel bij een open raam? Of hou je niet van vervelende insecten? Dan kun je inbraakveilige raamroosters met geïntegreerd muggengaas laten inbouwen. Dit is interessant voor wie toch overweegt om zijn ramen te vervangen.
Strategisch geplaatste planten, struiken of bomen rond je woning vormen een natuurlijke buffer tegen de zon. Ook binnenshuis zijn planten een goed idee om de temperatuur onder controle te houden. Hun vochtigheid heeft een verkoelend effect op de binnenlucht.
Deze zes tips zorgen voor ‘passieve koeling’ van je woning, aangezien je er eigenlijk mee voorkomt dat de temperatuur binnenshuis te hoog oploopt. Grijp je pas in wanneer het te laat is, dan moet je terugvallen op ‘actieve koeling’ zoals airco. Tijdens hittegolven kan dat een prima aanvullend hulpmiddel zijn, maar het bespaart je flink op je energiefactuur als die op zijn minst niet het hele jaar door overuren hoeft te draaien. Want vergis je niet: in veel nieuwe, goed geïsoleerde en luchtdichte woningen met grote ramen op het zuiden is dat helaas het geval. Beter voorkomen dan genezen dus, wil je niet alleen energiezuinig maar ook duurzaam koelen. De natuur dankt je!