7 manieren om productief en goed te blijven werken vanuit huis

Na jaren op kantoor te werken, omringd door collega's, kan het wel eens een grote verandering zijn om thuis te werken. Veel mensen zien thuiswerken als bevrijdend, flexibel en goed voor de concentratie. Anderen vinden het moeilijk om geconcentreerd aan de slag te gaan. Gelukkig kunnen aanpassingen in de omgeving een positieve invloed hebben. Fellowes geeft je zeven richtlijnen om ervoor te zorgen dat je productief blijft werken van thuis uit

1. Creëer je werkruimte

Het lijkt misschien gezellig om met je laptop op de bank te liggen, maar dit zal je niet helpen om een verschil te voelen tussen het werk en het leven thuis. Daarnaast zal het je ook niet in een goede houden laten zitten voor een gezonde rug en nek. Om je productiviteit en welzijn te stimuleren heb je een speciale werkruimte nodig. Een kamer waar je in alle rust kan werken, weg van familieleden of huisgenoten? Beschik je niet over een vrije kamer? Dan kan de zolder of een hoek in de kamer ook een optie zijn. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor een bureau, stoel en monitor zodat je comfortabel kan werken.

2. ergonomie

Je voelt je waarschijnlijk meer ontspannen omdat je thuis bent. Toch moet je goed letten op je zithouding. Dit kan namelijk een effect hebben op je rug, nek en schouders. Als je je werkruimte inricht, controleer dan ook meteen of je goed zit. Stel je stoel zo in dat je bovenbenen evenwijdig of licht hellend aan de vloer zijn en je je rug goed kan ondersteunen. 

Zorg ervoor dat je onderarmen zich horizontaal ten opzichte van de vloer bevinden en je ellebogen een buiging van 90 graden hebben, met je toetsenbord, muis en werkoppervlak op/net onder ellebooghoogte. De bovenkant van je scherm moet zich op ooghoogte bevinden, of net eronder. Mogelijk heb je een monitorstandaard of een laptopverhoger nodig om je hierbij te helpen.

3. niet te lang zitten

Tijdens het werken kan je wel eens de tijd uit het oog verliezen. Het is vitaal belangrijk om elke 20 minuten even op te staan en een rondje te wandelen. Er zijn namelijk enkele risico's verbonden aan te lang zitten zoals gewichtstoename, meer kans op diabetes en spierverlies. Stel een herinnering in om regelmatig op te staan. Door de tijd die je zit te beperken, kun je helpen je bloeddruk te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

4. Zorg voor daglicht

Bij een gezond thuiskantoor hoort licht. Natuurlijk licht door een raam is ideaal. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor voldoende kunstlicht om je scherm en documenten gemakkelijk te kunnen zien. Slechte verlichting kan namelijk leiden tot vermoeide ogen, migraine en hoofdpijn. Overweeg het gebruik van een bureaulamp of het plaatsen van een vloerlamp in de buurt van je werkplek, als het licht boven je hoofd onvoldoende is.

5. temperatuur instellen

Een groot voordeel van thuiswerken is dat je de temperatuur ka afstellen op jouw gewenste niveau. Thermisch comfort heeft een groot effect op hoe comfortabel we werken. Kies dus een temperatuur die voor jou werkt.

6. structureer je dag

Het meest lastige aspect van thuiswerken? De afleidingen die je moet weerstaan zoals huisdieren of de was. Om ervoor te zorgen dat al je werk op het eind van de dag verricht is, is het belangrijk om je dat te structureren zoals je dat op kantoor zou doen. Maak een to-do lijst en stel doelen om te bereiken per werkdag. Als je thuis werkt, kun je niet altijd de gewerkte uren bewijzen, maar je kunt wel je prestaties laten zien door doelen te stellen en deze te bereiken.

7. opruimen is key

Mensen die een gestroomlijnd thuiskantoor houden, voelen zich minder prikkelbaar, productiever, minder afgeleid en in staat om informatie beter te verwerken. Organiseer je werkbestanden, tijdschriften en andere materialen in gelabelde opbergboxen en bureauladen, zodat je de rommel kunt verminderen en dingen snel kunt vinden wanneer je ze nodig hebt.

Bron: Fellowes
Deel dit artikel:
Onze partners