A2M, Urban Platform en ORG realiseren met CityGate I - Goederen nieuwe mijlpaal in transformatie Brusselse Kuregemwijk

In de Kuregemwijk in Anderlecht hebben citydev.brussels en promotor Kairos het project CityGate I – Goederen ingehuldigd. De inhuldiging van het gebouw, naar een ontwerp van A2M, Urban Platform en ORG, is meteen ook het sluitstuk van de derde fase van het CityGate I-programma. Een mijlpaal dus in de transformatie van het oude industrieterrein tot een gemengde, duurzame nieuwe wijk.

CityGate I – Goederen omvat 97 geconventioneerde woningen, een crèche voor 56 kinderen, een ondergrondse verdieping met 130 parkeerplaatsen en 107 kelders, en 276 fietsstaanplaatsen. Het project onderscheidt zich door het multifunctioneel gebouw van net geen 4.000 m² en met 9 woningen tegen vrije prijs op de bovenste verdieping, 4 ateliers op het gelijkvloers, 3 verdiepingen voor economische activiteiten, 5 polyvalente ruimten, en terrassen op de verdiepingen.

Omkeerbaarheid

Tussen het eerste ontwerp uit het masterplan in 2012 en de bouw moest dat gebouw worden aangepast aan de geldende stedenbouwkundige normen en de commerciële en economische realiteit. Vaste en losse elementen zijn er optimaal in balans gebracht, met de nadruk op de omkeerbaarheid van de ruimten. Die omkeerbaarheid is opgenomen in de stedenbouwkundige vergunning met ateliers op het gelijkvloers, woningen op de bovenste verdiepingen en daartussen kantoren.

Architecturaal wordt ze uitgevoerd door een dubbelhoge sokkel op het gelijkvloers, een multifunctionele toren op de verdiepingen, een compacte centrale circulatiekern, met grondplan en gevels in modulaire structuur, en casco opgeleverde ruimten die de toekomstige gebruikers zelf kunnen inrichten.

Duurzaamheid

De gebouwen zijn ontworpen met aandacht voor het gebruik van duurzame materialen en technieken, en voldoen aan de recentste energienormen. Het project biedt het equivalent van ongeveer 30% nulenergiewoningen. De behoeften daarvan qua verwarming, warm water en huishoudelijke elektriciteit worden gecompenseerd door stroom van zonnepanelen.

Het regenwaterbeheer is geoptimaliseerd en de groendaken dragen bij aan een grotere stedelijke biodiversiteit. Ongeveer 500 m² van het groendak is toegankelijk voor de bewoners. Er is ook een gemeenschappelijke tuin en een groen binnenstraatje.

Toekomstperspectieven

In totaal is er 43,9 miljoen euro geïnvesteerd, waaronder 11,15 miljoen aan gewestelijke overheidsmiddelen. Dankzij de substantiële EFRO-subsidie van 1,5 miljoen euro is er in het project ook een crèche. Die is essentieel om de sociale infrastructuur van de wijk te versterken. De Europese steun is een antwoord op de dringende vraag naar toegankelijke en betaalbare crèches. Die helpt jonge gezinnen om hun werk-privébalans te verbeteren. Niet alleen de gezinnen die onlangs naar de wijk zijn verhuisd (in projecten Kuborn en Grondels), maar ook die die in de toekomst in CityGate II en III zullen gaan wonen.

CityGate I is de eerste fase van een uitgebreid masterplan om de Kuregemwijk te transformeren. In de volgende fasen, met CityGate II en III, komen er nog woningen, scholen en gemeenschapsvoorzieningen bij. Op termijn zal CityGate meer dan 130.000 m² stedelijke ruimte nieuw leven inblazen.

Bron: citydev.brussels
Deel dit artikel:
Onze partners