De bevolkingsdichtheid stijgt, ook in België, en dat betekent dat er op dezelfde oppervlakte steeds meer mensen overlijden. Daardoor worden de kerkhoven te klein. Tegelijk vinden er meer crematies plaats dan begravingen. Ontwerpbureau a2o architecten werkte daarom met de Cubilis urnetotem een nieuw concept uit om de noodzakelijke transities in kerkhoven mogelijk te maken.
a2o architecten bedacht een modulair systeem om urnes in te plaatsen: Cubilis. Spelenderwijs kan je vanuit eenzelfde element verschillende composities creëren. Zo kan een grafmeubel groeien tot een paviljoen, een decor, een landschappelijke as of grid. Het vertelt iets over je geloof of het gebrek daaraan, over de plek waar je hebt gewoond, maar bijvoorbeeld ook over de gemeenschap en de cultuur waarin je werd grootgebracht. Dit voorstel laat die individualisering meer toe. Tussen de verticale elementen ontstaat ruimte voor ceremonies, rustplekken. Het laat toe in dialoog te gaan met oude historische graven en de natuur op de begraafplaats.
esthetisch maatwerk
De hedendaagse columbaria op begraafplaatsen zijn vaak ‘kant-en-klare’ objecten. Ze missen vaak gevoel voor esthetiek en waarderen op geen enkele wijze de ceremonie en de waarde van een begraafplaats. a2o architecten gelooft in de meerwaarde van een doordacht ontworpen begraafmeubel, op maat van de overledenen en de nabestaanden. Aan Ebema_LivingCity werd gevraagd dit concept om te zetten in een effectief maakbaar product. De eerste prototypes van de Cubilis zijn klaar, en het concept - want we spreken niet enkel over een product - wordt momenteel gepresenteerd aan diverse steden en gemeentes.
Eenheid in vormgeving, modulair in opbouw
Een Cubilis is een betonnen urneblok van een halve meter breed, gevormd door 2 L-vormige elementen. Een diagonaal tussenschot verdeelt het blok in twee driehoekige urnecompartimenten, met elk een deurtje in warmgeel messing. De compartimentdeurtjes dragen de naam, foto, geboorte- en overlijdensdatum. Er is een objecthouder voorzien voor een kaarsje of bloemetje.
Meerdere cubilisblokken vormen samen een mooi geheel. En combineren zo de kracht van eenheid met individueel eerbetoon. Een verticale Cubiliskolom, bijvoorbeeld, bestaat uit maximaal zeven op elkaar gestapelde onderdelen. De kolom steunt op een funderingsblok. Net boven de grond verrijst het onderblok met daarop maximaal vier Cubili. Met finaal een afwerkingsblok in een robuuste trapvorm of met een ranke piramide. De drie standaardbetonafwerkingen creëren elk hun eigen zachte sfeer.