A2RC wint Fireforum Award voor de Opéra Royale de Wallonie

Tijdens de eerste editie van de Fireforum Awards, dat als doel heeft projecten te belonen die de brandveiligheid van personen en goederen bevorderen, won architectenbureau A2RC de award in de categorie wetenschap en technologie met hun prestigieuze project in de Opéra Royale de Wallonie in Luik. Binnen dit renovatie- en uitbreidingsproject werd sterk geïnvesteerd in passieve brandbescherming door Promat International.

Fireforum vzw organiseerde in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en het Kenniscentrum Civiele Veiligheid (KCCE) de eerste editie van de Fireforum Awards. Dit initiatief heeft als doel projecten te belonen die de brandveiligheid van personen en goederen bevorderen. Architectenbureau A2RC sleepte de award in wacht in de categorie wetenschap en technologie met hun prestigieuze project in de Opéra Royale de Wallonie in Luik. In dit renovatie- en uitbreidingsproject werd in belangrijke mate geïnvesteerd in passieve brandbescherming.





Renovatie en uitbreiding van het Théâtre de Liège

De Koninklijke Opera van Wallonië is een van de grootste Belgische operahuizen. Sinds de oprichting vindt de stichting haar onderkomen in het Théâtre de Liège, een theater in neoclassicistische stijl dat dateert van het begin van de 19de eeuw en sinds 1999 geklasseerd is als beschermd erfgoed.
Dit gebouw met een capaciteit van 1031 personen, was intussen echter verouderd en onveilig geworden. Sinds november 2009 vinden de voorstellingen van de ORW dan ook elders plaats, met name in Palais Opéra, een immens tentencomplex op de site van het voormalige Hôpital de Bavière. Het operagezelschap zal in september 2012 voor het volgende theaterseizoen terugkeren naar zijn vertrouwde onderkomen in het Théâtre de Liège.

De stad Luik heeft zich ontfermd over de renovatie- en restauratiewerken van het gebouw. Het project werd uitgetekend door een samenwerking van drie architectenbureaus, met name A2RC, Aa Architectes associés en Origin Architecture et Engineering. Het project hield een aanzienlijke uitbreiding van podium en de bijbehorende technische installaties in om de Opéra Royale de Wallonie de kans te geven grootser opgezette opera’s en ook andere voorstellingen op te voeren.
Het nieuwe podium is bijna dubbel zo hoog en loopt door boven de grote zaal via een moderne verhoging, die een apart contrast vormt met het oorspronkelijke, gerenoveerde gedeelte met als doel de architecturale kenmerken van het oude en het nieuwe gedeelte beter tot hun recht te laten komen. Dankzij deze verhoging ontstaat boven de grote zaal bovendien een aparte, polyvalente ruimte met uitzicht over de stad Luik, die kan worden gebruikt als repetitieruimte of ontvangstruimte voor recepties en tentoonstellingen. De capaciteit van de zaal blijft ongeveer gelijk (1044 plaatsen), maar voldoet nu wel aan de veiligheidsvoorwaarden voor openbare gebouwen. Er is dan ook sterk geïnvesteerd in passieve brandbescherming.





Investering in brandbescherming door Promat International

Door de moderne verhoging was het noodzakelijk om de belangrijkste oplossingen op het vlak van passieve brandbescherming toe te passen, zowel wat compartimentering als wat de bescherming van de dragende elementen van het nieuwe gedeelte betreft. Het uitwerken van een oplossing op het vlak van brandwerendheid was geen sinecure en wel om volgende redenen: de opgehangen, hoofdzakelijk zelfdragende staalstructuur is ontworpen volgens een bijzonder concept, met de bedoeling om het bestaande gebouw zo veel mogelijk te ontlasten. De oude muren, waarvan de fundamenten zich in de onmiddellijke nabijheid van de Maas bevinden, kunnen deze nieuwe, zware en imposante constructie namelijk niet dragen. 
 

Samen met de Preventiedienst van de brandweer en het ISIB te Luik, heeft de technische dienst van Promat International de brandveiligheid voor zijn rekening genomen. Voor hun kennis ter zake werden zij bijgestaan door het Promat Research and Technology  Center (PRTC). Talrijke voorafgaande studies en brandproeven zijn uitgevoerd om de keuze voor platen op basis van de calciumsilicaat-technologie te onderbouwen, aangepast aan de specifieke noden van het gebouw. Proeven werden uitgevoerd met oudere producten zoals  PROMATECT®-H en PROMATECT®-L, maar ook met nieuwe producten zoals PROMATECT®-100 en een plaat die zich momenteel nog in de ontwikkelingsfase bevindt en waarvan de naam hier dus nog niet kan vermeld worden. De plaatsing op de werf was de verantwoordelijkheid van Hertel Services – Fireproofing.

Aangezien de werken nog in uitvoering zijn, kan het definitieve resultaat nog niet getoond worden.




Deel dit artikel:
Onze partners