Aannemer MBG trok waardevolle BIM-lessen uit bouw AZ Sint-Maarten

En of AZ Sint-Maarten een bijzonder project was! Ook MBG droeg letterlijk en figuurlijk zijn steentje bij aan het eerste grote BIM-project in België. Een belangrijke mijlpaal voor de Antwerpse aannemer, die instond voor de ruwbouw, de binnenafwerking, de buiteninfrastructuur en de werfcoördinatie. “We hebben de smaak te pakken en trachten nu al onze Design & Build-projecten uit te voeren in BIM”, zegt Ronald Baan, Methods Manager bij MBG.

Ronald Baan: “AZ Sint-Maarten was ook voor ons de eerste echte kennismaking met BIM. In de aanbestedingsfase hebben we met een tiental collega’s een Revit- en Navisworks-cursus gevolgd om de software onder de knie te krijgen en hebben we ook al meteen een BIM-manager aangesteld. Aanvankelijk was het uiteraard zoeken en tasten, maar we hebben al doende zeer veel geleerd: hoe we de BIM-modellen voor architectuur en stabiliteit konden gebruiken, hoe we er snedes uit konden distilleren om inzicht te krijgen in het project, hoe we onze werkvoorbereiding konden optimaliseren, hoe we er zelfs de meet- en vorderingsstaten en facturatie aan konden koppelen … Kortom: we maakten zeer snel progressie en waren vrijwel meteen overtuigd van de grote meerwaarde van BIM.”

 

Het belang van de BIM-manager

“Het heeft de nodige tijd, moeite en investeringen gekost om ons het ‘bimmen’ eigen te maken, maar zodra dat het geval was, liep het als een trein. Achteraf bekeken is het dus zeker de moeite waard geweest, temeer omdat we er vandaag nog altijd de vruchten van plukken. We beschikken inmiddels over een gespecialiseerde interne BIM-cel en verplichten onszelf om alle Design & Build-projecten uit te voeren in BIM, met gecoördineerde modellen voor architectuur, stabiliteit, technieken enzovoort. AZ Sint-Maarten heeft dus alles in gang gezet en heeft ons waardevolle expertise opgeleverd. Zo hechten we vandaag heel wat belang aan de cruciale rol van de BIM-manager, die de complexe taak heeft om een BIM-protocol uit te werken en de verschillende modellen op elkaar af te stemmen om clashes of tegenstrijdigheden te vermijden. Bij de realisatie van AZ Sint-Maarten was deze verantwoordelijkheid verdeeld over verschillende partijen, maar dat was niet altijd even efficiënt. Vandaar dat we in dit opzicht graag het laken naar ons toe trekken, zodat we mee aan het stuur zitten.”

 

“AZ Sint-Maarten heeft bewezen dat het loont om meteen met iedereen rond de (BIM-)tafel te gaan zitten”

 

Collectief gebruik van BIM stimuleren

“Dit laatste vinden we overigens zeer belangrijk. We worden graag vanaf het prille begin betrokken, zodat we er via onze bouwtechnische kennis voor kunnen zorgen dat een ontwerp optimaal uitvoerbaar is. Hierbij is in onze ogen een belangrijke rol weggelegd voor de bouwheer, die het collectieve gebruik van BIM moet stimuleren. Helaas worden aannemers vaak pas in een later stadium ingeschakeld, waardoor het erg moeilijk is om alsnog het onderste uit de kan te halen. AZ Sint-Maarten heeft bewezen dat het anders kan en dat het loont om meteen met iedereen rond de (BIM-)tafel te gaan zitten. Hopelijk kan dit andere bouwheren inspireren, want veel aannemers, architecten en studiebureaus zijn klaar om – net zoals ons – mee op de BIM-kar te springen!”

Deel dit artikel:
Onze partners