Aanpasbare woning Martens Van Caimere Architecten kijkt uit over Vlaamse Ardennen

In de Nederholbeekstraat in Etikhove is op een hellend terrein een vrijstaande woning opgericht met zicht op de glooiende heuvels die zo kenmerkend zijn voor de Vlaamse Ardennen. Het gelijkvloers van deze eengezinswoning -  een ontwerp van Martens Van Caimere Architecten – is uitgevoerd in ter plaatse gestort beton terwijl vanaf de verdieping CLT is ingezet als structureel element en zichtafwerking. Het dak van de woning kreeg een vliegerstructuur: ingetogen aan de straatkant opent de dakvorm zich naar de achtergevel toe wat zorgt voor spectaculaire zichten op het dal.

De woning is opgericht voor een koppel waarvan de kinderen inmiddels het huis uit zijn. De vraag bestond erin een integraal toegankelijke eengezinswoning op te trekken met de mogelijkheid tot aanpasbaarheid. 


Aanpasbaar geheel

De woning werd opgevat als een L-vormig plan waarbij op de gelijkvloerse verdieping de inkomhal, keuken en woonkamer lineair aan mekaar worden geschakeld langs een statige eikenhouten vliesgevel om een maximaal zicht op de omgeving te vrijwaren. De schakeling vindt haar einde in de woonkamer die voor de knusheid half ligt ingebed in de heuvelflank.

Naar integrale toegankelijkheid werd haaks op het hoofdvolume een slaapkamer met badkamer en toilet voorzien uitkijkend op het heuvellandschap.

Op de eerste verdieping werden onder een vlinderdak slaapkamers en een badkamer voorzien. Deze verdieping wordt nu gebruikt door de kinderen wanneer ze hun ouders bezoeken en kan op termijn als gastenverblijf worden ingedeeld en gebruikt. Aan de heuvelkant wordt onder het vlinderdak een bureau met terras voorzien, het orgelpunt van de woning.

De gevel wordt voorzien in een plint van beton, de eerste verdieping en de terreinaanleg in een vlechtwerk van lichtgrijze baksteen. Binnen is ruwbouw afbouw. 


Geënt op de omgeving

De woning ent zich middels haar speciale dakvorm en volumetrie op de omgeving: bescheiden en introvert langs de straatkant, open en extravert naar het landschap. Het dak heeft een vliegerstructuur en is zelfdragend, vandaar ook de keuze om de gehele verdieping in CLT uit te voeren. Dit vroeg om een doorgedreven detaillering en ingenieurschap waarvoor Martens Van Caimere Architecten samenwerkte met studiebureau Declerck & Partners: hoe eenvoudiger het detail, hoe complexer.

Voor de architecten is de woning een toonbeeld van duurzaamheid omwille van zijn compacte gebouwvorm, doorgedreven isolatie en luchtdichtheid en integratie van hernieuwbare technieken. Zo gebeurt de verwarming en koeling middels een geothermische warmtepomp. 

 

Bron: Martens Van Caimere Architecten
Deel dit artikel:
Onze partners