Voor het goed functioneren van een External Thermal Insulation Composite System (ETICS) of buitengevelisolatiesysteem is het essentieel dat het systeem waterdicht is. Een ETICS voorziet daarom in afdichtbanden en aansluitprofielen die waterdichte aansluitingen garanderen. Die systeemdichtingen hebben echter weinig zin wanneer het schrijnwerk zelf niet waterdicht is. En dat is iets wat de leden van Xthermo nog te vaak ziet gebeuren. De Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie verwijst daarom graag nog eens naar een artikel en de Technische Voorlichting (TV) 274 van Buildwise waarin o.a. de belangrijkste aandachtspunten voor het aansluiten van een ETICS op buitenschrijnwerk worden opgesomd.
De TV274 is een digitale publicatie van referentiedetails voor ETICS in nieuwbouw dat elke ETICS -plaatser aan zijn favorieten zou moeten toevoegen. Ook voor andere bouwactoren bevat het interessante en nuttige informatie. Zo raden we producenten en installateurs van buitenschrijnwerk aan om zeker de referentiedetails van de aansluiting op buitenschrijnwerk erop na te slaan. Er zijn namelijk een aantal nieuwe aandachtspunten te vinden om waterinfiltratie in het ETICS via het schrijnwerk te vermijden. Want waterinfiltratie in een ETICS zal vroeg of laat leiden tot schade aan het systeem en vochtproblemen in huis. In het geval van houtbouw kunnen de gevolgen nog erger zijn wanneer het vocht in contact komt met het hout. Op termijn kunnen in dat geval zelfs stabiliteitsproblemen optreden.
De meeste producenten van raam- en deurprofielen die in ons land actief zijn hebben een assortiment dat ontworpen werd voor toepassing in spouwmuren, waarbij het buitenblad bestaat uit een gevelsteen die als een regenschild fungeert. De steen neemt regenwater op en droogt nadien weer op. Bij slagregen gebeurt het dat water tot in de spouw doordringt waar het door slabben opgevangen en naar buiten afgevoerd wordt. Infiltratie via schrijnwerk dat niet perfect waterdicht is, zal in dergelijke opbouw weinig impact hebben.
Een ETICS functioneert echter op een andere manier. De wapeningslaag tezamen met de afdichtbanden en aansluitprofielen garanderen de waterdichtheid van de bouwschil.
Voor de aansluiting op schrijnwerk voorziet een ETICS speciale aansluitprofielen en afdichtbanden die ervoor zorgen dat het systeem waterdicht kan worden aangesloten. Om te garanderen dat er effectief geen water in het ETICS kan sijpelen, is het echter ook van belang dat het schrijnwerk in zijn geheel waterdicht is. Daarmee wordt het schrijnwerk zelf bedoeld evenals de aansluiting van het raamtablet met het schrijnwerk, de verbinding tussen het tablet en de u- vormige opstanden al dan niet in combinatie met geleiders van zonnewering en rolluiken die in het tablet uitmonden.
De leden van Xthermo stellen maar al te vaak vast dat dergelijke combinaties niet waterdicht zijn en een risico op schade betekenen voor de gevelbekleding. Ondanks het groeiend en intussen aanzienlijk aandeel van toepassing van ETICS in de Belgische markt, maken raamproducenten in ons land geen onderscheid tussen beide bouwwijzen en enten de waterdichtheid van hun systemen op een klassieke gevel – met spouwmuur en gevelsteen.
In de Infofiche 3.1. van de TV274 maakt men een onderscheid tussen een waterdichte en niet -waterdichte aansluiting van dorpel en zijn aansluitingen met het schrijnwerk.
De waterdichtheid van de combinatie dient door de producent van het schrijnwerk aangetoond te worden. In Duitsland bvb. bestaat hieromtrent certificeringen cfr. ift Rosenheim. Duitse producenten van schrijnwerk en vensterbanken die in België actief zijn, hebben doorgaans zulke beproefde en gecertificeerde combinaties. De verbindingen en aansluitingen worden in de meeste gevallen gerealiseerd met rubberen dichtingen (en niet met siliconenkit).
In geval op de waterdichtheid gerekend kan worden, dienen geen specifieke maatregelen getroffen te worden en kan het ETICS aansluiten d.m.v. de reguliere afdichtbanden en aansluitprofielen.
Als men niet kan rekenen op de waterdichtheid van de dorpel en zijn aansluitingen moet een dichting voorzien worden onder de raamdorpel. In de praktijk komt het erop neer dat het schrijnwerk geplaatst wordt zonder de raamdorpel reeds te monteren en dit om de dichtingsslab onder het schrijnwerk op het ETICS te kunnen aanwerken. Een goede afstemming tussen de installateur van het schrijnwerk, de fabrikant en de plaatser van het ETICS is daarbij erg belangrijk.
Concreet komt het erop neer dat raamproducenten bij voorkeur de waterdichtheid van hun combinaties kunnen garanderen en dat zij geattesteerde combinaties ontwikkelen specifiek voor toepassing in gevels afgewerkt met een ETICS.
In het andere geval dienen zij ervoor te zorgen dat de raamtabletten geplaatst kunnen worden na het ETICS, zodat een noodzakelijke tweede dichting kan worden voorzien onder het tablet, aansluitend op het ETICS.
Xthermo dringt erop aan dat raamproducenten overgaan tot een van die twee acties en stelt zich open om met de sector in overleg te gaan.
Het Buildwise-artikel ‘Aansluiting van een ETICS op buitenschrijnwerk: enkele aandachtspunten voor de waterdichtheid’ is beschikbaar via deze link.
De TV over de referentiedetails voor ETICS kan je hier raadplegen.