Abbaye d'Oignies: van eeuwenoude abdij naar modern zorghotel

In de Waalse gemeente Aiseau-Presles, nabij Charleroi, verrijst één van de meest indrukwekkende woonzorgcentra van België. Het eeuwenoude klooster Abbaye d’Oignies wordt gerenoveerd tot wat projectontwikkelaar Hans Eckemans een zorghotel noemt. Hier krijgen ouderen, met behulp van innovatieve Nobi-technologie, de kans om van hun oude dag een waardig leven en ware belevenis te maken.

De abdij, gebouwd in 1198 rond Marie d’Oignies (vermoedelijk de allereerste begijn ter wereld), herbergt een machtige geschiedenis. Een deel van de schat (The Madonna with Child) is zelfs te bezichtigen in het Metropolitan Museum of Art in New York. Nu wordt deze rijke geschiedenis verrijkt met de transformatie naar het meest moderne en gedigitaliseerde zorggebouw. Een prachtig contrast tussen oud en nieuw.

Design en esthetiek: schoon voor iedereen

Als je de foto's van het gebouw ziet, zou je niet onmiddellijk raden dat de abdij omgetoverd wordt tot een woonzorgcentrum. Ook ouderen verdienen het om omringd te blijven door schoonheid en kwaliteit. Daarom staat design en esthetiek centraal in het ontwerp van Peter Jacobs uit Ninove.

Het ontwerp gaat uit van een modulair systeem. Abbaye d’Oignies biedt kamers op maat, die kunnen worden uitgebreid met een keuken of een logeerkamer. Daarnaast kunnen de kamers ook verkleind worden als de nood er niet meer is. Ook kortdurend verblijf is mogelijk. Dit systeem past zich aan de noden van de bewoners aan, in plaats van de bewoners in een vast systeem te dwingen. Zo behouden mensen zo lang mogelijk hun gevoel van waardigheid en zelfstandigheid, een van de uitgangspunten van het hele concept.

Zorgtechnologie voor optimaal comfort

De architect wou zoveel mogelijk relevante en innovatieve zorgtechnologie van het begin integreren in het gebouw. Dit biedt zowel het zorgpersoneel als de bewoners en bezoekers gemoedsrust en comfort. Alle kamers zijn uitgerust met de slimme AI-lampen van Nobi, die zorgen voor valdetectie en valpreventie. 4 op 5 vallen worden voorkomen doordat het systeem de kamer verlicht bij beweging, hulpverleners alarmeert bij valrisico en vallen analyseert om nieuwe incidenten te voorkomen. Indien de persoon toch komt te vallen, geeft de lamp na 30 seconden een signaal aan de hulpverlener.

Daarnaast ondersteunt Nobi ook slimme zorg. Op basis van data geven de lampen inzicht in de gezondheid van bewoners, wat de basis vormt voor nog betere, individuelere zorg en de sleutel tot preventie.

Bron: Nobi
Deel dit artikel:
Onze partners