Net ten noorden van Aberdeen, in het Verenigd Koninkrijk., ligt ‘The Plaza’. ‘The Plaza’ is een project van Stewart Milne Homes met een uniek aanbod hedendaagse woningen en appartementen op de oevers van de Don. Het project dat de terreinen van de voormalige Davidson Mill inneemt, onderscheidt zich door zijn historische en industriële karakter, het gebruik van moderne materialen, de aanwezigheid van comfortvoorzieningen en de goede transportverbindingen.
Papier en gips
Davidson Mill was een papierfabriek die van 1797 tot 2005 actief was en naast papier ook gipsplaten vervaardigde. Hoewel de fabriek nu gesloten en grotendeels afgebroken is, blijft ze toch een belangrijk landschapsbaken voor de stad Aberdeen. Voor Jeff Ewan en Steward Milne, de architecten van het nieuwe project, lag het dan ook voor de hand dat het hedendaagse uiterlijk ervan bij de historische omgeving zou aansluiten en naar het waardevolle erfgoed zou verwijzen.
Ongehinderd zicht op landschap
Kenmerkend voor de architectuur van de fabriek zelf is de bakstenen constructie met grote ramen. De nieuwe appartementen sluiten daarbij aan door het gebruik van een overeenstemmend baksteentype en door de grote, vierkante en modern ogende ramen. Die bieden de bewoners niet alleen een ongehinderd zicht op het landschap, maar laten ook veel daglicht in de open leefruimtes vallen.
Duurzame gevelbekleding
Als een aanvulling op de baksteen zochten de architecten een duurzame gevelbekleding met het uiterlijk van hout en met een lange levensduur. Door de jarenlange relatie en samenwerking met de ROCKPANEL Group wist architect Jeff Ewan dat de producten aan die vereisten tegemoet kwamen en een logische keuze zouden zijn. Van de ontwerpfase tot en met de afwerking – bij elke fase leverde de ROCKPANEL Group technische adviezen en berekeningen om de specificaties voor ROCKPANEL Woods te helpen opstellen. Dat product is een gevelpaneel dat vervaardigd is met het bijzonder duurzame basalt en dat een uiterlijk heeft dat nauwelijks te onderscheiden is van echt hout.
Historisch metselwerk
Uit de verschillende uitvoeringen waarin ROCKPANEL Woods beschikbaar is, koos het ontwerpteam uiteindelijk voor de kleuren Ebony slate, Ebony granite, Rhinestone en Ceramic Oak. Dat zijn kleuren die ook in het bestaande historische metselwerk terug te vinden zijn. De gemakkelijk te zagen panelen werden bovendien al in de fabriek op verschillende breedtes en lengtes gezaagd om visuele texturen en patronen te vormen. De architect wijst erop dat Aberdeen als de ‘Granite City’ bekend staat, omdat vele gebouwen er een volledig grijze kleur hebben. Dit project heeft echter een volledig ander en levendig karakter en biedt als een moderne, vernieuwde wijk ruimte voor een aantrekkelijke vorm van stadsleven.