Een tweetal jaar geleden heeft Abscis Architecten heel bewust de BIM-kaart getrokken. Het eerste BIM-project van Abscis Architecten werd meteen een ambitieus interdisciplinair project van 13 000 m², Campus Ter Groene Poorte Brugge, waarbij er samengewerkt werd met andere studiebureaus, zowel in hetzelfde model als in gelinkte modellen. Dit project is nu in uitvoering.
Tijdens dit project werden de krijtlijnen vastgelegd voor volgende projecten en werd er een werkmethodiek op maat van het bureau uitgeschreven. "Een werkgroep binnen het bureau onder leiding van een BIM-coach zorgt ervoor dat de laatste nieuwe ontwikkelingen verwerkt worden in onze projecten. Ze volgen de evoluties op de voet, nemen deel aan seminaries en colloquia en scholen zich continue bij," klinkt het bij het bureau. "De kennis die we ondertussen vergaard hebben inzake 3D-modelleren, BIM, visualisatie en data-extractie passen we toe tijdens de verschillende fases van het ontwerpproces, van wedstrijd en schetsontwerp tot uitvoeringsfase."
Faculteit van de rechten in Fribourg (CZ) en Howest Campus Kortrijk zijn twee ontwerpen van Abscis die in wedstrijdfase in BIM zijn uitgewerkt. "Campus GO! Ninove wordt momenteel aanbesteed en de werf van ons eerste BIM-project Campus Ter Groene Poorte Brugge is reeds in uitvoering en wordt het model ook door de aannemers gebruikt," aldus Abscis Architecten.
Wat is BIM volgens Abscis Architecten?
"Een Building Information Model of kortweg BIM is een informatiemodel dat gemaakt en gebruikt wordt bij het ontwerpen en bouwen van een constructie of gebouw en zoveel mogelijk informatie daarover integreert als een informatiemodel en in een databank vastlegt. Meestal vormt een 3D-model een onderdeel van het totale model. Ook kan andere informatie over het bouwwerk in het model geïntegreerd worden, zoals functies van ruimtes en onderdelen, meetgegevens, planning van de werkzaamheden, enz.
BIM omvat allereerst de samenstelling van het bouwwerk en de eigenschappen van de onderdelen, zoals afmetingen, materialen, e.d. Het 3D-model voegt daar de vormen en posities aan toe.
Het informatiemodel bevat gegevens die aangeven wat een object is, zodat computerprogramma’s verschillende objecten op elkaar kunnen laten reageren. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gezorgd dat bij een wijziging alle objecten waarop deze invloed heeft, automatisch reageren en dat alle reacties worden bijgehouden in een databank. Bij het traditioneel ontwerpen van voorheen veroorzaakten de wijzigingen vaak fouten die weer gecorrigeerd dienden te worden, waardoor dit zeer arbeidsintensief en dus kostenbepalend was. Ook wordt het gedetecteerd wanneer er ontwerpfouten worden gemaakt in locatie en/of afmetingen van bouwonderdelen. Een ander groot voordeel is dat het risico op conflicten tussen de verschillende disciplines van een gebouw of constructie afneemt doordat alle onderdelen in één model worden geïntegreerd."