Acoustical Solutions geeft 7 tips voor een goed akoestisch ontwerp

Hoe zal geluid zich gedragen in een ruimte? Moeilijk in te schatten en afhankelijk van verschillende factoren: de dimensie van de ruimte, het materiaalgebruik, het aantal mensen aanwezig, noem maar op. Een vooronderzoek is daarom van groot belang, vindt Martine Driesen van Acoustical Solutions. Ze gidst ons met 7 tips richting een goed akoestisch ontwerp.

1. Respecteer de gulden snede

Het toepassen van de Gulden Snede in architectuur en beeldende kunsten vindt zijn reden voornamelijk in esthetische doeleinden. Nochtans vormt het gebruik van deze zogenaamde heilige verhoudingen of Golden Ratio de ideale basis voor een harmonisch klinkende ruimte. Het toepassen van de Gulden Snede minimaliseert niet enkel de resonantie, ze geeft de resterende sound een zeer muzikale kwaliteit die heel natuurlijk overkomt.

 

2. Creëer boeiende ruimtes

De minimalistische trend in de (interieur)architectuur heeft geleid tot een sterk verminderd akoestisch comfort. Het toepassen van veel glas, beton en natuursteen zorgt letterlijk voor harde omgevingen waar mensen minder goed functioneren. Een goed doordachte materiaalkeuze kan onze ruimtelijke beleving optimaliseren, niet enkel visueel maar ook akoestisch, met behoud van een minimalistische architectuur. De kunst bestaat erin om een ‘creatieve spanning’ of balans te vinden tussen orde, stabiliteit en symmetrie alsook vrijheid, dynamiek en beweeglijkheid.

 

3. Behandel bij de bron

Er is altijd een bron waar het geluid zich ontwikkelt. Dat kunnen mensen zijn die praten, machines die geluiden produceren, muziek die uit speakers komt. Geluidsgolven die ontstaan uit spraak planten zich over het algemeen horizontaal voort. Mensen praten niet in de lucht of tegen de vloer. In een kantoorruimte zullen deze geluidsgolven dan ook eerst collega’s, kasten en wanden bereiken, vooraleer een deel door het akoestische plafond wordt geabsorbeerd.

 

4. Jaag je klanten niet in de gordijnen

Meten is weten. Akoestiek is een wetenschap, je kan niet zomaar met de natte vinger tewerk gaan. Ga na of de absorptiewaarden voldoen in het frequentiegebied waar jij het nodig hebt.

 

5. Voorkom bundeling

Gebogen wanden en gewelfde plafonds kunnen een ruimte een extra dimensie geven. In deze natuurlijke vormgeving schuilt echter het gevaar dat het geluid zich op een eigenaardige wijze gaat gedragen. Let op voor twee veel voorkomende fenomenen: akoestische spiegels en fluisterwanden.

 

6. Geef kleur aan je ontwerp

Akoestisch correct is geen synoniem voor saai. Sahara-panels geven uw interieur een kleurrijke toets.

 

7. Leer van je fouten

Ga bij gerealiseerde projecten bewust na of het akoestisch comfort dat je beoogde werd bereikt. Hieruit kan je nog het meeste leren.

 

De volledige handleiding 7 TIPS voor een goed akoestisch ontwerp kan u hier gratis aanvragen. 

Deel dit artikel:
Onze partners