Administratieve campus met een twist voor meest geavanceerde ethaankraker van Europa (Wilma-Wastiau)

In Lillo, aan de rechteroever van de Schelde, in een industriële zone in de haven van Antwerpen, bouwt chemiereus INEOS aan Project One, de meest energiezuinige ethaankraker van Europa. Na de start van de voorbereidende werken aan de ethaankraker zelf staat nu het ook het administratief gebouw voor Project One in de steigers. Het ontwerp van architectenbureau Wilma-Wastiau heeft aandacht voor duurzaamheid en is gericht op integratie in de omgeving van de Schelde-oever. Aannemersbedrijf Cordeel staat in voor de bouw van de campus, dit nog dit jaar van start zal gaan.

Het nieuwe hoofdgebouw van INEOS Project One heeft een capaciteit van ongeveer 250 mensen, bevat moderne open kantoren en voorzieningen zoals een fitnessruimte en een centrale vergaderlounge met restaurant. Behalve het hoofdgebouw omvat de nieuwe campus ook een nieuwe workshop-ruimte, opslagruimte, veiligheidslokalen en een fietsenstalling met reparatiepunt. ​ In het ontwerp is gefocust ​op het comfort, welzijn en de gezondheid van de werknemers. Dit zien we terug in de fietsvoorzieningen die inzetten op groene mobiliteit en de ruime indeling van de gebouwen om de mensen te laten werken met het hoogste comfort.

"Het huzarenstuk van Project One is natuurlijk het bouwen van de meest energiezuinige ethaankraker van Europe. We besteden echter evenveel zorg aan de realisatie van een nieuwe administratieve campus, die de toekomstige medewerkers van Project ONE zal huisvesten."
- Brent Walworth, Senior Project Manager, INEOS Olefins Belgium -

 

Modern en duurzaam ontwerp

Het Belgische architectenbureau Wilma-Wastiau is gespecialiseerd in het ontwerpen van industriële faciliteiten met een twist, met oog voor historische aspecten en de omgeving van het gebouw. Zo krijgt het administratief gebouw een groendak en is de aangrenzende landschapstuin speciaal ontworpen om de karakteristieke biodiversiteit van de Schelde-oevers te stimuleren en te integreren. ​

"Het ontwerp van de campus legt de focus op enerzijds een dynamisch volume langs de Scheldelaan, anderzijds op de kwaliteit van de werkomgeving waar de menselijke schaal primeert. Door de mix van functies als kantoor, bedrijfsrestaurant en magazijn te plaatsen in één campus rondom een groene buitenruimte vervagen de grenzen hiertussen zonder in te boeten op een heldere organisatie en veiligheid."
- Architect W. Allen Zimmerman, medeoprichter Wilma-Wastiau -

 

De werkruimte en opslagruimte worden uitgerust met zonnepanelen zodat de campus zelfvoorzienend wordt in haar energiebehoeften. Deze worden bovendien laag gehouden door te investeren in moderne warmtepompen voor de klimaatregeling in de gebouwen. Tenslotte is de parking uitgerust met laadstations voor elektrische auto’s en fietsen. Het bouwteam hoopt met het unieke en moderne ontwerp van de faciliteiten in combinatie met een hoog niveau van duurzame oplossingen een nieuwe standaard te zetten voor het Antwerpse havengebied.

 

Familie van de INEOS-fabriek in Geel

Het ontwerp voor de nieuwe administratieve campus van Project One is ook duidelijk ‘familie’ van de recente realisatie van Wilma-Wastiau voor INEOS O&P in Geel, waar duurzaamheid en architectuur naadloos worden geïntegreerd als toegangspoort voor de achterliggende industriële site. De architecten kozen er voor een kruisvormig grondplan dat erop gericht is het industriële verkeer te scheiden van dat van personeel en bezoekers. De vier segmenten van het kruis zorgen voor een optimale natuurlijke daglichttoetreding en een 360° uitzicht op de omliggende tuin en het industrieterrein.

Bron: INEOS
Deel dit artikel:
Onze partners