Het kantoorgebouw Aeropolis II is met zijn 7.387 m2 momenteel het grootste passiefgebouw in de Benelux. Het werd op 28 oktober 2010 plechtig geopend en is laureaat van de Wedstrijd Voorbeeldgebouwen van het Brussels Instituut voor Milieubeheer.
Cenergie en Architectes Associés moesten bij het integrale ontwerp van dit gebouw de focus leggen op het maximaal gebruik van low-tech passieve technieken en dit zowel voor verwarming als koeling.
De missie van Cenergie
Cenergie, dat als energiedeskundige aan het project verbonden was, wist naast het beperken van de warmteverliezen en de koellasten van het gebouw ook een aanzienlijke besparing teweeg te brengen op het energieverbruik door creatieve ingrepen op het gebouwconcept en de gebouwschil. Dit werd mogelijk door een unieke combinatie en integratie van efficiënte installaties en passieve technieken. Het globale energieconcept is een toonbeeld van duurzaamheid, waarbij de vooruitstrevende passieve koeling een hoog comfort zowel tijdens de winter- als zomerperiode garandeert.
Het gebouw zal naar schatting slechts 4,7 kWh/m² per jaar voor verwarming en 5,6 kWh/m² per jaar voor koeling verbruiken of bijna een factor 10 minder dan een standaard nieuwbouwkantoor. Bovendien zullen de meerkosten van de bouw al binnen vijf jaar gerecupereerd worden door de lagere gebruikskosten en het creatieve ontwerp.
Duurzaam en flexibel
Flexibiliteit van het concept was een randvoorwaarde binnen dit project en werd als belangrijk aspect van duurzaamheid naar voor geschoven. Verlaagde plafonds werden weggelaten, binnenwanden zijn gemakkelijk verplaatsbaar en de duurzame technieken kunnen ook na toekomstige aanpassingswerken behouden blijven en dit met behoud van comfort. Ten slotte is regenwaterrecuperatie voorzien en is er bewust gekozen voor ecologische materialen zoals een houtskeletgevel van FSC gecertificeerd hout.
Investering in eenvoud en comfort
Het innovatieve kantoorgebouw blinkt uit door zijn eenvoud. Het unieke concept verhoogt de gebruiksvriendelijkheid en biedt een hoger comfortgevoel dan in een klassiek kantoorgebouw. Vermits er geen dure en complexe standaardtechnieken nodig zijn, kon er bespaard worden op installatiekosten en complexe regelsystemen. De technieken nemen niet veel plaats in beslag, waardoor het verloren volume beperkt blijft. De meerkost ten opzichte van een standaard kantoorgebouw blijft dan ook beperkt en de total cost of ownership is beduidend lager.
Voorbeeldgebouw volgens het Brussels Instituut voor Milieubeheer
De combinatie van innovatieve technieken die leiden tot een unieke oplossing zoals toegepast in het integrale ontwerp van Aeropolis II kunnen zowel voor nieuwbouwprojecten als voor grondige renovatieprojecten gebruikt worden.