"Je zou verwachten dat een grote open ruimte sterk galmt", schreef een journalist van NB DeStem na een bezoek aan het nieuwe IKC Het Leerhuis in Dongen (Nederland). Ondanks de omvang klinkt het geluid opmerkelijk gedempt, dankzij de Usystem Roof DS Acoustic-dakelementen van Unilin Insulation die hun debuut maken in Nederland.
Het zadeldak, de hijsbalk in de voorgevel, de luiken aan weerszijden van enkele ramen. Stuk voor stuk zijn het elementen in het nieuwe schoolgebouw die volgens projectleider Emir Dujso (Rienks Architects) herinneren aan de leerlooierij die hier ooit stond. “Het terrein had de laatste decennia een onderwijsbestemming. Die behoudt het, in de vorm van het IKC Het Leerhuis. Een bijzonder en fraai vormgegeven gebouw dat plaats zal bieden aan een basisschool met 290 leerlingen en een kinderopvang. Verder wordt het project gekenmerkt door het open karakter tussen de lokalen.”
Rienks Architects won de aanbesteding die werd uitgeschreven door de Stichting Protestants-Christelijk Primair Onderwijs Midden-Brabant (PCPO). Het architectenbureau haalde de opdracht binnen dankzij een plan dat niet alleen respectvol omging met het verleden maar ook voorzag in het behoud van alle monumentale bomen op het terrein. “We doen alleen aan aanbestedingen mee als het om een bijzonder gebouw gaat”, vertelt Marijn Willemsz van Willemsz Bouwbedrijf, dat IKC Het Leerhuis heeft gebouwd. “Bovendien gaan we uitdagingen niet uit de weg. De uitdaging in dit geval was de korte bouwtijd: IKC Het Leerhuis moest in tien maanden worden gerealiseerd.”
Willemsz benadrukt vooral de goede samenwerking binnen het bouwteam dat voor het project werd opgetuigd. “Een complex project als dit is teamsport. Je klaart deze klus alleen binnen de afgesproken tijd als je een goed team hebt én als er sprake is van wederzijds vertrouwen. Dat was het geval, zoals ook werd voldaan aan een andere voorwaarde: een zuiver constructief ontwerp
Verdeeld over twee bouwlagen heeft IKC Het Leerhuis een oppervlakte van circa 1.800 m². Blikvanger in het gebouw is een hoge en lichte vide, met een dak dat wordt gevormd door circa 600 m² aan Usystem Roof DS Acoustic-elementen. Deze isolatieoplossing combineert zes functies: een hoge constructieve sterkte, thermische isolatie door middel van PU, geluidsabsorberende isolatie van minerale wol, een brandweerstand van 30 minuten (REI30), een bovenplaat als onderdak en een (gipsgeperforeerde) binnenafwerking naar keuze. “In veel schoolgebouwen wordt gekozen voor een systeemplafond met daarboven de installaties en glaswolplaten voor de geluidsisolatie, maar dat vonden we hier niet passen”, licht Emir de keuze toe. “Onze bedoeling was om de installatie en de verlichting zichtbaar te maken en gebruikers en bezoekers van het gebouw het buitengewone volume van de vide te laten ervaren. Ik kwam uiteindelijk bij Unilin Insulation terecht. Het mooie aan dit product is dat het goede brandwerende, thermische, akoestische en esthetische eigenschappen combineert.”
Aan de zichtzijde koos Dujso als binnenafwerking voor een doorgeperforeerde gipskartonplaat, die samen met de stalen constructieve delen zoals gordingen en spanten, de grote lichtkoepels, de zichtbare installaties en het blanke hout langs de balustrades op de eerste verdieping beeldbepalend is. “Dankzij de keuze voor de Usystem Roof DS Acoustic-elementen kon het bouwproces worden versneld”, kijkt Marijn er met een meer bouwkundige bril naar. “Door de ruwbouwfase in te korten, kon de afbouwfase eerder van start gaan. Ik praat nu over december 2023, een kletsnatte maand. Daarom was het wel nodig om het schoolgebouw in aanbouw met behulp van een tijdelijk nooddak van folie wind- en waterdicht te maken.”
Die aanpak wierp vruchten af: tegen de tijd dat het gebouw van zijn definitieve dak werd voorzien, waren in de afbouwfase al bergen werk verzet. Marijn: “Al met al hebben we IKC Het Leerhuis één dag eerder op kunnen leveren dan gepland en konden leraren en leerlingen het gebouw aan het begin van het schooljaar 2024/2025 in gebruik nemen.”
Het project bevat veel modulaire, circulaire en hybride elementen, waardoor het nu al klaar is voor bijna alle denkbare toekomstige ontwikkelingen. Een heel andere bestemming bijvoorbeeld of demontage en hergebruik op een andere locatie. Net als Marijn kijkt ook Emir namens Rienks Architects tevreden terug op het project. Wat hem naast de goede samenwerking en het veelgeprezen eindresultaat bij zal blijven, is de kennismaking met de Usystem Roof DS Acoustic-elementen. “Die smaakten naar meer”, verzekert hij. “In het onderwijs heeft Rienks Architects al veel mooie projecten gerealiseerd. Vanwege zijn goede brandwerende, thermische, akoestische en esthetische eigenschappen, zal deze isolatieoplossing bij toekomstige opdrachten voortaan altijd in ons achterhoofd zitten.”