Op zoek naar de perfecte manier om een dak te isoleren? Dan moet je enerzijds kijken naar de thermische prestaties van het isolatiemateriaal (zodat je vlotjes aan de energie-eisen voldoet) en anderzijds naar de akoestische kwaliteiten. De ene isolatieoplossing houdt namelijk veel meer straatlawaai tegen dan de andere. Isover vertelt je alvast waarop je moet letten.
Getest: wat is de beste oplossing om akoestisch te isoleren?
Met de meeste isolatiematerialen kun je tegenwoordig wel uitgaan van degelijke thermische prestaties. Maar op het vlak van akoestiek zijn er wél grote verschillen. Dat bleek onder meer uit een test die ISOVER door een extern laboratorium liet uitvoeren. Drie isolatietechnieken voor een keper-gordingendak met vergelijkbare thermische prestaties ondergingen akoestische testen.
Isolatieoplossing | Luchtgeluidisolatie |
12 centimeter kunststofplaten |
Rw (C;Ctr) = 38(-3;-8) |
6 centimeter Isoconfort 35 tussen de kepers en 12 centimeter tussen een houten structuur als tweede laag |
Rw (C;Ctr) = 45(-5;-11) |
6 centimeter Isoconfort 35 tussen de kepers en 12 centimeter als tweede laag met Suspente PlaGyp® I |
Rw (C;Ctr) = 49(-3;-10) |
De laatste oplossing bleek veruit de beste op het vlak van akoestiek. Suspente PlaGyp® I is een gebruiksvriendelijk ophangsysteem om snel een extra laag isolatie aan te brengen. Dankzij de unieke ophangstangen heb je minder ophangpunten en dus minder onderbrekingen in de isolatielaag. Daardoor win je tegenover dezelfde opbouw met een ophoging in hout nog eens 4 decibel – een duidelijk hoorbaar verschil!
Kijk naar het totaalplaatje
Glaswol is zowel thermisch als akoestisch isolerend, in tegenstelling tot harde platen. Bovendien is er nog een verschil tussen de ‘werkelijke’ en de ‘theoretische’ thermische prestaties, omdat een correcte plaatsing, zeker bij harde platen, belangrijk is om ook in de praktijk een degelijk resultaat te halen.
Wie zich blindstaart op de thermische prestaties van een isolatiemateriaal, mist dus heel wat informatie! Zo bereik je met 18 centimeter glaswolisolatie dezelfde thermische prestaties als met 12 centimeter harde platen. Alleen levert glaswol je in isolatieoplossingen 1 en 3 meer dan een halvering van het geluid op! Die zalige nachtrust krijg je er dus gratis bovenop.
Densiteit speelt geen rol, dikte wel
Glaswolisolatie werkt volgens het massa-veer-massaprincipe: twee massa’s worden ontkoppeld door een soepel isolatiemateriaal dat optreedt als geluidsabsorberende veer. Wanneer geluidsgolven van buitenaf de dakbedekking aan het trillen brengen, vangt de glaswolisolatie de trillingen op. Het geluid wordt dan sterk verzwakt doorgegeven aan de binnenafwerking, bijvoorbeeld Gyproc®-platen.
Weet dat de densiteit (kg/m³) van de glaswol daarbij geen enkele rol speelt, ook al krijgt dat fabeltje op de markt (onterecht) heel wat aandacht. De dikte van de laag glaswol, heeft wel een invloed. Met 20 of 22 centimeter glaswol of meer zullen de resultaten namelijk nóg beter zijn.