Akoestisch plafond houdt kinderen in Fatimaschool bij de les

De Rotterdamse Fatimaschool werd uitgebreid met een nieuw gebouw voorzien van 16 lokalen en nevenruimtes, waaronder een speelzaal. Architect Ewoud Netten van STUDIO RTM vertelt over de samenwerking met OWA en de keuze voor het Brillianto A95 plafond om het akoestische comfort te garanderen.

STUDIO RTM staat bekend om haar werkwijze waarbij leveranciers en adviseurs al vanaf het eerste ontwerpmoment worden betrokken. “We zoeken vanaf de eerste schets al contact met partijen zoals OWA, omdat we geloven dat hun expertise ons helpt om het ontwerp te optimaliseren,” vertelt Netten. “OWA is voor ons dan ook veel meer dan een leverancier van plafondsystemen, ze zijn een echte adviseur. Ze brengen kennis in over akoestiek en ondersteunen ons gedurende het hele traject, van ontwerp tot uitvoering.”

Dit integrale proces, waarin duurzame relaties met leveranciers centraal staan, zorgt ervoor dat projecten als de Fatimaschool in Rotterdam efficiënt en kwalitatief hoogwaardig worden uitgevoerd. “Het gaat niet alleen om de producten, maar ook om het vertrouwen en de samenwerking die je opbouwt. Met OWA hebben we een sterke band en dat zie je terug in de kwaliteit van het eindresultaat.”

"“Het gaat niet alleen om de producten, maar ook om het vertrouwen en de samenwerking die je opbouwt.”"
- Ewoud Netten - STUDIO RTM -

Het belang van goede akoestiek in het onderwijs

Akoestiek speelt een cruciale rol in het onderwijs, aldus Netten. “Daglicht, ventilatie en akoestiek hebben allemaal een grote invloed op het comfort. Kinderen kunnen moeilijker leren in een rumoerige omgeving. Goede akoestiek zorgt ervoor dat alles verstaanbaar blijft en dat kinderen beter betrokken blijven bij de les. Breder gezien is het ook beter voor hun algehele gezondheid.”

Bij de uitbreiding van de Fatimaschool was er dan ook extra aandacht voor het akoestische comfort. “De Fatimaschool is een 'Frisse School klasse B', wat betekent dat er strikte eisen zijn rond energiegebruik en het binnenmilieu, waaronder de akoestiek. OWA heeft ons hierbij geadviseerd, niet alleen ten aanzien van de akoestiek maar ook bijvoorbeeld bij de keuze voor balvaste plafonds in de speelzaal,” licht Netten toe.

De keuze voor het Brillianto A95 plafond

Voor alle ruimten van de Fatimaschool koos STUDIO RTM voor het Brillianto A95 plafond van OWA met A-klasse absorptie. “We kozen dit plafond vanwege de uitstekende akoestische eigenschappen,” zegt Netten. “Het beperkt de nagalmtijd en verhoogt het comfort, wat uiteindelijk de prestaties van de leerlingen ten goede komt. De akoestische kwaliteiten van Brillianto A95 gaan zelfs verder dan de eisen van de overheid voor Frisse Scholen.”

Maar er waren meer redenen voor deze keuze. “De prijs-kwaliteitsverhouding van het product is bovendien zeer goed. Het biedt een hoogwaardige oplossing tegen een redelijke prijs, wat het aantrekkelijk maakt voor onderwijsprojecten zoals de Fatimaschool. Het hier toegepaste smalle profiel T15, het doorlopende effect dankzij de vele glazen scheidingswanden en de geïntegreerde verlichting en technieken maken het ook visueel erg aantrekkelijk.”

Duurzaamheid in brede zin

Netten benadrukt dat duurzaamheid verder gaat dan alleen de keuze voor energiezuinige en milieuvriendelijke materialen. “Duurzame relaties met leveranciers zijn minstens zo belangrijk. OWA is daarin een uitstekend voorbeeld. Hun adviseur, Leon Spijkers, gaat tot het uiterste om ons te helpen bij het bereiken van het beste resultaat. Dit gaat niet alleen over zijn kennis van akoestiek, maar ook over zijn betrokkenheid en de manier waarop hij ons ondersteunt bij de uitvoering en afstemming met de aannemer. Die benadering maakt van OWA een onmisbare partner wanneer een goede akoestiek een belangrijke vereiste is.”

Foto’s:
Architect: Ewoud Netten, STUDIO RTM
Fotograaf: Rob ’t Hart

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners