Alle herbruikbare bouwmaterialen in Oostende inventariseren via een Digital Twin

Olivier De Buck van Stad Oostende is één van de sprekers van de studiedag 'De rol van digitalisering en circulariteit' op donderdag 14 maart in Oostende. Hij komt uitleggen op welke manier een digital twin de circulariteit van Oostende op hoger niveau kan tillen.

In het kader van de circulaire transitie ondergaat de bouwsector een snelle digitalisering, waarbij termen als 'Internet of Things', 'digital twins', en 'urban mining' steeds relevanter worden. Een opmerkelijk project dat deze ontwikkeling omarmt, is 'Mijn Oostende'. Dit ambitieuze initiatief streeft ernaar het sloopafval in Oostende te minimaliseren door middel van een intelligent 3D-datamodel van de stad, oftewel een 'digital twin'.

Mijn Oostende

Het project 'Mijn Oostende', voorheen bekend als 'Het potentieel van urban mining voor de bouwsector', wil alle herbruikbare bouwmaterialen in de stad inventariseren en koppelen aan een materialenpaspoort. Dit omvat een breed scala aan materialen, van hout en beton tot sanitaire toestellen en verlichtingsarmaturen. Door deze materialen digitaal in kaart te brengen, wordt beoogd om logistieke problemen en beschikbaarheidskwesties van herbruikbare materialen te vereenvoudigen.

Het project is een samenwerking tussen verschillende stakeholders, waaronder OSLO, VLOCA, en Hogeschool VIVES. Deze samenwerking omvat het ontwikkelen van standaarden, het uitwerken van enterprise architecturen, en het uitvoeren van praktische aspecten zoals het maken van 3D-scans van gebouwen.

Een van de uitdagingen van het project is het gebrek aan uniformiteit in BIM (Building Information Modeling) standaarden in België, wat het verzamelen van data uit BIM-modellen bemoeilijkt. Desondanks worden alternatieve methoden, zoals 3D-scanning, ingezet om de gewenste gegevens te verkrijgen. Door een digitale materialendatabank op te zetten, hoopt het project een verschuiving te bewerkstelligen naar een meer duurzaam gebruik van bouwmaterialen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar hoogwaardige recycling, maar ook naar laagwaardig hergebruik, zoals het gebruik van materialen voor afwerkingsdoeleinden.

Op lange termijn zal het project 'Mijn Oostende' een belangrijke rol spelen in het vereenvoudigen van het voorschrijven van herbruikbare bouwmaterialen voor architecten. Het introduceren van een digitale tweeling van de stad en het openstellen van de data draagt bij aan een meer democratische benadering van het hergebruik van materialen en een afvalvrije bouwpraktijk.Hoewel het project naar verwachting eind 2024 zal worden afgerond, wordt gehoopt dat het model dat wordt ontwikkeld als inspiratie kan dienen voor andere steden en gemeenten in België en daarbuiten. Met de voortdurende digitalisering van de bouwsector zal het gebruik van digital twins en materialendatabanken een steeds prominentere rol gaan spelen in het streven naar een duurzamere bouwpraktijk.

Wil je hier meer over weten? Kom dan naar het event van POM West-Vlaanderen en Acasus op 14 maart in Oostende. Meer info via de website van Acasus!

Bron: NAV
Deel dit artikel:
Onze partners