Lommel verwelkomt binnenkort de kinderopvang Beau-Fort. Het kindcentrum is een alles-onder-één-dakconcept en omvat niet alleen een kinderopvang, maar verzorgt ook allerhande naschoolse activiteiten en biedt diensten aan gericht op de ouders. Zaakvoerder Ainhoa Vermunt en zakenpartner Harald Callebert zullen dit concept realiseren tegen 2016 met de hulp van architectenbureau benAS Architectuur en aannemer Mathieu Gijbels.
Multifunctioneel ontwerp
Kinderopvang Beau-Fort biedt onderdak aan 54 baby's en peuters in de crèche en 90 kinderen in de buitenschoolse opvang. Naast kinderopvang verzorgt het kinderdagverblijf ook allerhande naschoolse activiteiten zoals muziekles, sportles, kinderyoga, logopedie en zelfs consultaties van dokter of tandarts in verschillende daarvoor ingerichte ruimtes. Bovendien biedt Beau-Fort ook verschillende diensten aan die zich richten op de ouders, zoals een strijkservice, maaltijdservice en sportlessen. Het multifunctionele gebruik van de ruimtes, openheid en transparantie zijn dan ook specifieke kenmerken van het gebouw. Het volumespel van het ontwerp, gebaseerd op de naam en de ligging aan de voet van een reeks windmolens, is een 'papieren windmolen'. Hierbij staat de centrale spil voor de dubbelhoge inkom- en ontvangstruimte en de wieken voor de uitwaaiering van de activiteiten die de kinderopvang aanbiedt.
Alles-onder-één-dak
In december 2014 won Ainhoa Vermunt de hoofdprijs van de ondernemingswedstrijd Bizidee met haar alles-onder-één-dakconcept. Vermunt verklaart: “Op die manier bieden we ouders een alternatief op de dagelijkse ratrace die ze moeten ondergaan om hun kinderen tijdig van het kinderdagverblijf naar de avondactiviteiten te brengen terwijl daarnaast het huishouden ook staat te wachten." Bij maximale bezetting creëert de kinderopvang bovendien een twintigtal extra arbeidsplaatsen. Beau-Fort heeft namelijk niet enkel nood aan kinderverzorgsters, maar ook een sportleraar, muziekleraar en logopedist zullen er tewerkgesteld worden.
Duurzaamheid
Naast het naleven van strikte veiligheidsvoorschriften hebben de ontwerpers ook aandacht besteed aan technieken van duurzaam bouwen. Het hele complex is zo goed mogelijk geïsoleerd binnen het industriële karakter. Verder wordt het gebouw verwarmd via een warmtepomp in combinatie met photovoltaïsche cellen. De ventilatie is dan weer geregeld via drie ventilatiegroepen met warmteterugwinning.