Alles over de minimale hellingsgraad van een dak

Platte daken blijven aan populariteit winnen. En dat heeft niet alleen te maken met de hedendaagse architectuur, maar evengoed met allerlei technische innovaties. Dankzij verschillende productverbeteringen zijn platte daken vandaag namelijk bijzonder onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Tenminste, als ze op de juiste manier geplaatst zijn. Bij de installatie moet je rekening houden met een aantal cruciale aandachtspunten, waaronder de minimale hellingsgraad.

Respecteer een minimale hellingsgraad van 2%

Wil je problemen met de afwatering van het dak voorkomen? Dan is een minimale hellingsgraad van 2% een must. Want alleen dan kan het regenwater vlot weg. Zo niet ontstaat er plasvorming, met alle gevolgen van dien: de kans op mosvorming en vuilophoping neemt toe en het stilstaande regenwater verhoogt de druk op je dakconstructie gevoelig.

Ook op een correct geplaatst dak met een hellingsgraad van 2%, kunnen er kleine plassen ontstaan. Maar geen nood: die drogen vanzelf weer op en veroorzaken geen schade.

 

Wat met een dakconstructie zonder helling?

In een nieuwbouwwoning zijn platte daken standaard voorzien van een minimale hellingsgraad van 2%. Bij verouderde woningen is dat wel even anders. Ben je je huis aan het renoveren en vertoont de dakconstructie geen helling? Dan hoef je niet te wanhopen. Er kan nog altijd een helling gemaakt worden door middel van isolatie onder een nieuwe toplaag (Derbigum of Vaeplan).

 

Minstens even belangrijk: het juiste onderhoud

Om vochtproblemen te voorkomen, speelt niet alleen de hellingsgraad van je dak een rol. Ook het onderhoud is cruciaal. Hier alvast enkele eenvoudige maar essentiële vuistregels:

  • Vuil en bladeren zijn de grootste boosdoeners op een plat dak. Ze verstoppen de afvoerbuizen, waardoor het regenwater moeilijk of niet meer weg kan. Verwijder daarom zowel vóór als na de winter alle rotte bladeren met een borstel, reinig de afvoerbuizen en dakgoten en controleer de nooduitlaten op het dak.
  • Controleer zeker ook of alle naden mooi gesloten zijn en of er geen beschadigingen zijn aan de dakbaan. Deze visuele controles kun je gemakkelijk zelf uitvoeren.

In een groene omgeving, aan de rand van een bos bijvoorbeeld, is extra zorg in de herfst aangewezen. Ook wie bij een veld woont, doet er goed aan het dak regelmatig te controleren op ongewenste plantgroei.

Bron: Derbigum
Deel dit artikel:
Onze partners