Ondanks alle klimaattoppen halen regeringen in de hele wereld de klimaatdoelstellingen niet. Moeten we wachten tot de politici het voor elkaar krijgen of moeten we zelf actie ondernemen? Kömmerling is als belangrijk producent van PVC-profielen al decennia geleden gestopt met wachten en nam het milieuheft concreet zelf in handen.
Kömmerling, het toonaangevende PVC schrijnwerkmerk van de Duitse profine Group, zat niet stil. Het startte ca 20 jaar geleden reeds met een eigen ‘Greenline Maxim’ stelregel. Het gebruik van loodhoudende verstevigingen (stabilisatoren) in de PVC-U profielen werd definitief een halt toegeroepen. Ze werden vervangen door een milieuvriendelijke calcium/zink basis.
Gesloten kringloop
Kömmerling hanteert al geruime tijd de filosofie van een gesloten kringloop voor de productie van PVC-profielen voor schrijnwerk. Daartoe wordt gebruik gemaakt van gerecycleerd PVC-materiaal (granulaat). Kömmerling levert producten af die minder (gerecycleerde) grondstoffen nodig hebben, en toch kunnen bogen op nog betere technische eigenschappen.
Kömmerling slaagt erin om raamsystemen te produceren met een hoge thermische isolatie, wat voor de eindgebruiker minder verwarmingskosten en minder CO2-uitstoot betekent. Alle raam- en deurprofielen die de fabriek verlaten voldoen aan de eisen van een BEN-woning. Op de ongeveer 15 miljoen ramen die jaarlijks van de PVC-profielen gemaakt worden, besparen de eindgebruikers 300 miljoen liter stookolie. Zo wordt voorkomen dat jaarlijks 850 miljoen kilogram CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Een grote klus minder voor bossen met een oppervlakte van 90.000 voetbalvelden.
Op heden past Kömmerling het Cradle to Cradle-principe toe, wat betekent dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product gebruikt wordt ook weer moet kunnen worden hergebruikt. Bovendien mag de grondstof geen waarde verliezen bij hergebruik. Het gaat hierbij om ‘upcycling’ (iets nog beter of minstens zo goed maken) in plaats van ‘downcycling’ (iets een tweede leven geven met een ándere toepassing).
ReFrame, 'upcycling' in de praktijk
De ReFrame PVC raam- en deurprofielen zijn een prachtig voorbeeld van ‘upcycling’. Voor de productie ervan gebruikt Kömmerling minder grondstof, die 100% uit gerecycleerd PVC-granulaat bestaat. Voor elke kilogram gerecycleerd PVC die hergebruikt wordt, bespaart men twee kilogram CO2. De ReFrame profielen bezitten minstens dezelfde kwaliteit en technische eigenschappen (zoals thermische isolatiewaarden) als klassieke niet gerecycleerde profielen.
ReFrame is, zoals de naam zelf zegt, het concept van de Kömmerling raam- en deurprofielen die bestaan uit 100% gerecycleerd PVC-materiaal, van uitzonderlijke kwaliteit zijn en over een hoge energie-efficiëntie beschikken. Het gerecycleerde PVC-materiaal is afkomstig van o.a. productieresten en van profielen van ingezamelde oude ramen die verwerkt worden tot PVC-granulaat als grondstof voor nieuwe raam- en deurprofielen.
ReFrame staat synoniem voor een echte, gesloten materiaalkringloop of circulaire economie. Kömmerling wendt geen nieuwe natuurlijke fossiele grondstoffen aan om deze te sparen voor toekomstige generaties. Elke gerecycleerde gram PVC-U bespaart op minerale olie en energie. Oude PVC recycleren houdt bovendien de lucht zuiver: het gebruik van gerecycleerde PVC-pellets in de productie van nieuwe raam- en deurprofielen vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 90%.
De ReFrame-raamprofielen voldoen aan de hoogste isolatiewaarden, kunnen aangepast worden aan elke stijl van de woning, zijn antibacterieel, kras- en weerbestendig, beschermd tegen UV- en infraroodstraling en houden het binnenklimaat in perfecte balans.
Minstens 8 keer gerecycleerd
Een Kömmerling PVC-raam heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar en kan minstens 8 keer gerecycleerd worden. Deze staat borg voor een levenscyclus van meer dan 400 jaar of 12 generaties lang. Eigenaardig genoeg worden de gerecycleerde ramen en deuren kwalitatief steeds beter, naargelang het aantal keer dat ze hergebruikt worden. De PVC raam- en deurprofielen voldoen aan en overtreffen de functionele marktvereisten van raamconstructiebedrijven, architecten, ontwikkelaars en eindgebruikers.
ReFrame ontving in haar prille bestaan reeds twee awards: de Rethink Award, uitgereikt op 23 juni 2021 in Nederland en de WFK Award 2021, uitgereikt op het tweede Weense Raamcongres. Verder kan Kömmerling de beste papieren voorleggen wat betreft duurzaamheidslabels, zoals VinylPlus®, Kiwa, EPD, Rewindo, Zero Pellet Loss, Greenline Maxim en andere.
Met een eigentijds Kömmerling kunststofraam levert de eindgebruiker door recycling een belangrijke bijdrage aan het behoud van waardevolle grondstoffen voor onze toekomstige generaties. Oude PVC-U-ramen kunnen acht keer worden gerecycleerd. De ingenieurs van Kömmerling hebben ook het ontwerp en de technologie van de raamprofielen geoptimaliseerd om de warmte-isolatie te optimaliseren, daarbij gebruikmakend van minder materiaal.
Met andere woorden, een nieuw PVC-U-raam zorgt ervoor dat er minder CO₂ vrijkomt in de atmosfeer en het vermindert ook de belasting van het milieu op verschillende manieren: minder afval, minder schadelijke broeikasgassen en minder nieuw PVC-U. Kunststof is bovendien budgetvriendelijker dan andere schrijnwerkmaterialen. En de eindgebruiker geniet van meer comfort, meer veiligheid en een zeer duurzaam product, want in theorie heeft kunststofschrijnwerk een levensduur van minimaal 50 jaar.