Naar aanleiding van Open Wervendag slaan Embuild Vlaanderen en de Vlaamse universiteiten de handen in elkaar om meer studenten te laten kiezen voor ingenieur bouwkunde. De bouw is een sector in volle beweging en steeds meer hoogtechnologisch met uitdagende jobs en uiteenlopende carrièremogelijkheden, die nog te weinig bekend zijn bij jongeren. Nochtans leiden ingenieurs niet alleen de toekomstige infrastructuur- en bouwwerken in goede banen, ze zijn ook hoogopgeleide problem solvers die klimaatbestendige en fossielvrije gebouwen realiseren. Ook kan je je als ingenieur specialiseren in het ontwikkelen van duurzame en herbruikbare materialen.
De komende jaren gaat de bouwactiviteit enkel in stijgende lijn vanwege de hoge renovatienoden, de toenemende duurzaamheidsvereisten bij elk bouw- en infrastructuurproject en de grote geplande infrastructuurwerken. Het aantal studenten in de ingenieursopleidingen bouw dient daarom overal in Vlaanderen drastisch te worden opgekrikt: zo studeerden er in het academiejaar 2021-2022 slechts 310 studenten master burgerlijk en industrieel ingenieur bouwkunde af.
Klimaatambities
Daarom lanceerden de Vlaamse universiteiten en Embuild Vlaanderen op Open Wervendag een warme oproep naar jongeren op de werf ‘Depot Rato’ in Mechelen. Bovendien is de bouwsector een belangrijke driver in het realiseren van de Vlaamse klimaatambities. In minder dan twee jaar kan je in Vlaanderen enkel nog fossielvrije gebouwen ontwikkelen. En hernieuwbare energie zoals pv-panelen zijn vandaag al verplicht bij zowel nieuwbouw als ingrijpende renovaties.
Depot Rato
Embuild Vlaanderen heeft samen met de Vlaamse universiteiten, de stad Mechelen, Embuild Antwerpen en Bouwbedrijf Van Poppel deze warme oproep gelanceerd tijdens op de site van Depot Rato te Mechelen. Deze werf laat zien hoe de loodsen van een voormalige fabriek, die ventilatoren, pompen en turbines voor onder meer de mijnschachten produceerde, een metamorfose ondergaan en herrijzen als een ‘state of the art’ erfgoeddepot met een woonwijk: een mooi voorbeeld van stadsvernieuwing. Als ingenieur kan je aan de slag als werf- of projectleider, om werven van deze omvang in goede banen te leiden.
Meer info over het beroep ingenieur en jongerengetuigenissen vind je op #WERFze. Meer info over wat de bouw kan doen voor het klimaat vind je op de blog Bouw het klimaat van Embuild Vlaanderen.