Het S-peil voor nieuwbouw verstrengt vanaf 2022. Een ingrijpende verandering waardoor het gebruik van duurzame materialen een nog grotere vereiste wordt. AluK, specialist in aluminiumsystemen, komt tegemoet aan die verstrenging. Zijn Ventà-serie is reeds één van de meest isolerende systemen op de markt en met het Revive-gamma heeft AluK een paradepaardje erbij: een (schuif)raam gemaakt op basis van gerecycleerde PET-flessen.
Vanaf 2022 verstrengt het S-peil voor nieuwbouw van 31 naar 28. De Vlaamse regering stelde de maatregel voor een jaar uit omdat het S-peil eerst grondig geëvalueerd moest worden. Bouwunie is tevreden met deze evaluatie, want volgens een bevraging van de organisatie blijkt dat nieuwbouwwoningen door deze maatregel 5 à 10 procent duurder zullen worden. AluK gelooft in een circulaire toekomst en staat achter de intentie van deze verstrenging. “Het wordt een moeilijk criterium, zeker voor vrijstaande woningen. Daar is isolatie en luchtdichtheid zeer belangrijk en ook de vorm van de bouw heeft een invloed op het behalen van het S-peil. Een uitdaging voor iedereen die betrokken is bij een bouwproces, maar we moeten streven naar een betere planeet”, zegt Kenneth Wartel, project manager bij AluK.
Duurzaam design
AluK focust al jaren op de ontwikkeling van aluminium raam- en deursystemen die uitmunten in isolatie en luchtdichtheidsgraad. “Dat maakt dat we reeds materialenseries hebben die geschikt zijn voor het behalen van het beoogde S-peil”, verklaart Wartel. “De Ventà-serie met een vlak modern design; de Oculto-serie met een verborgen vleugelsysteem en de Illuma-serie, met een landelijk steellookdesign. Deze drie behalen heel goede resultaten en worden de laatste jaren veelvuldig gebruikt in BEN-woningen.”
Het Ventà-systeem bestaat bijna 4 jaar en is één van de best isolerende systemen op de markt volgens Wartel. “Mochten we een draaikiepraam in Ventà gaan uitrusten met driedubbele beglazing, dan behalen we een performante Uw-waarde van 0.86 W/m²K.” Daarbij weet AluK duurzaamheid goed te combineren met design. De Oculto-serie bijvoorbeeld is een raamprofiel met een verborgen vleugel achter het buitenkader. “Daardoor ziet een draaikiepraam eruit als een vast raam. Dat wordt fel gesmaakt bij moderne woningen. Met zulke ontwerpen worden design en efficiëntie gecombineerd zodat de architect niet moet inboeten aan creativiteit en ontwerpvrijheid.”
PET-flessen in draaikiepraam
Tijdens het productieproces schenkt het bedrijf AluK veel aandacht aan de duurzaamheid van zijn materialen. Met zijn Revive-serie lanceert de Belgische fabrikant raam-, deur- en schuifraamsystemen uitgerust met isolatoren van gerecycleerd PET-materiaal. “Er worden tot 65 PET-flessen verwerkt in één draaikiepraam. Zo geven we heel wat plastic een tweede leven. We zijn trots dat we met deze innovatie een impact hebben op de verduurzaming van de planeet”, aldus Wartel.
Vandaag wordt 75 procent van al het aluminium dat de afgelopen 140 jaar werd geproduceerd hergebruikt. “De X-Eco legering in onze profielen bestaat uit 80% gerecycleerd constructiemateriaal, wat eveneens zorgt voor een CO2-reductie. Begin dit jaar investeerden we in een gloednieuwe verticale laklijn, uitgerust met een closed loop systeem. Daarmee besparen we maar liefst 30.000 liter water per dag.”