Andrea Deplazes maakte indruk tijdens lezing in BOZAR

Op 2.883 meter boven zeeniveau is de Monte Rosa Hut vandaag de dag de meest complexe houten constructie in Zwitserland. De hut is bedekt met een fonkelende zilveren aluminium huid en bezit aan de zuidzijde een geïntegreerd fotovoltaïsch systeem. Zonnecollectoren naast het gebouw zorgen voor warm water en verwarmen de ventilatielucht. De Zwitserse architect Deplazes kwam onlangs tijdens een druk bijgewoonde lezing in de Henry Le Boeufzaal in de BOZAR dit unieke project toelichten.
Hoe ontwerp en bouw je een hightech alpenhut die een toonbeeld van duurzaamheid en energiezuinigheid moet zijn op een locatie tussen de Alpenpieken waar geen snelweg of nutsleiding naartoe leidt? De Zwitserse architect Deplazes kwam het op 5 december uitleggen tijdens een druk bijgewoonde lezing in de Henry Le Boeufzaal in de BOZAR, naar jaarlijkse traditie gesponsord door FEBELCEM.



 
Voor de Monte Rosa hut won Andrea Deplazes enkele jaren geleden nog de Bronzen Holcim award. De architect is onder meer bekend van zijn bouwbijbel “Constructing Architecture: Materials, Processes, Structures”. Hij is ook docent aan de Architectuurfaculteit van Zurich.

Het team Deplazes en Bearth creëerde verschillende ontwerpen voor particuliere woningen, maar heeft ook een reeks merkwaardige creaties op zijn naam. Het Künstlerhaus van Marktoberdorf (1997), het SIA Haus in Zürich (2004) en het Weingut Gantenbein in Fläsch (2007) zijn maar enkele voorbeelden van hun opmerkelijke projecten. Dat laatste project kwam ook aan bod in zijn lezing in Brussel. Die besloot hij evenwel met de toelichting van de alpinehut van Monte Rosa die hij samen met zijn studenten ontwierp. Die hadden daar een vette kluif aan, want hoe ga je op een hoogte van meer dan 2800 meter waar geen enkele weg naar toe leidt en waar geen nutsleidingen liggen, een hut bouwen waar tientallen alpinisten op adem kunnen komen en kunnen overnachten?




De nieuwe hut is een hightechconstructie en een toonbeeld van duurzaamheid. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van helikopters die de verschillende modules  ter plekke vlogen waar ze in snel tempo geassembleerd werden tot een geheel. Holcim, maakte een knap filmpje dat een goed beeld geeft van de complexiteit van dit project. 





Bijgenaamd 'de Bergkristal' genereert dit innovatieve gebouw meer dan 90% van de energie die het nodig heeft, etensbereiding niet meegerekend. De eerste steen voor de bouw werd in augustus 2008 gelegd en de fundamenten waren voor het begin de winter klaar. Dankzij de geprefabriceerde elementen, die eerst per trein werden vervoerd en vervolgens met helicopters overgevlogen naar het gebouw om ter plaatste gemonteerd te worden, werd het gebouw in de zomer van 2009 na slechts vijf maanden voltooid. Na de inauguratie werd de hut met 120 bedden gesloten voor de winter om te heropenen voor het zomerseizoen. In maart 2010 werd de hut dan eindelijk opengesteld voor wandelaars en bergbeklimmers.




Op 2.883 meter boven zeeniveau is de Monte Rosa Hut vandaag de dag de meest complexe houten constructie in Zwitserland. De hut is bedekt met een fonkelende zilveren aluminium huid en bezit aan de zuidzijde een geïntegreerd fotovoltaïsch systeem. Zonnecollectoren naast het gebouw zorgen voor warm water en verwarmen de ventilatielucht die de temperatuur in de kamers regelt. Tijdens de korte jaarlijkse smeltperiode wordt het smeltwater opgevangen en in een grot verzameld, zodat het dienst kan doen als toilet- en douchewater. Een microfiltratiesysteem op basis van bacteriën zuivert de riolering, waarna het water herbruikt wordt om de toiletten te spoelen.


    


Een dergelijk hoge mate van energiezelfvoorziening vereist interactie tussen de individuele energiecomponenten en een slim management. Software ontwikkeld door het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH Zürich) stuurt de technologie in de Monte Rosa. De relevante gegevens uit het reservatiesysteem, de energie-opslag en het weerstation worden bijvoorbeeld vanuit de hut naar een computer aan de ETH Zurich gestuurd. De computer gebuikt vervolgens de gegevens om de mate van energiezelfvoorziening te maximaliseren. Alle acties die vervolgens noodzakelijk blijken - zoals de opdracht om het gecombineerde warmte- en energiesysteem in te schakelen wanneer blijkt dat de zonnestraling onvoldoende is voor het genereren van energie - worden automatisch uitgevoerd.




Met haar combinatie van uitstekende architectuur en baanbrekende technologie luidt het project een nieuw hoofdstuk in duurzaam bouwen in. ETH Zurich zoekt naar manieren om dit project als een uitstekende voorbeeld van het combineren van duurzaamheid en architectuur met state-of-the-art technologie verder te gebruiken. Voor de SAC - met meer dan 120,000 leden één van de grootste sportbonden in Zwitserland - is de bouw van de nieuwe hut een mijlpaal in de 145-jarige hutgeschiedenis.

De Monte Rosa Hut kostte 6,5 miljoen dollar (+- 5 miljoen euro). Afgezien van de SAC en de ETH Zürich werd een aantal mecenassen en sponsors zoals Holcim bereid gevonden financiële en materiële steun voor het project te leveren. Behalve Holcim is ook SIKA één van de sponsors van dit project.  .




Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners