Antwerpen zoekt ontwerpteams voor heraanleg Meir en renovatie Rubenshuis

De Meir, de grootste en drukstbezochte winkelstraat in Antwerpen en omgeving, wordt heraangelegd. De stad gaat op zoek naar een multidisciplinair ontwerpteam om een integraal ontwerp te maken voor de Meir met bijhorend lichtplan. Daarnaast is er ook een ontwerpopdracht uitgeschreven voor de renovatie van het Rubenshuis, de Hovenierswoning en de Kolvenierssite met het vroegere Rubenianum en het Kolveniershof.

De Meir

De huidige aanleg van de winkelboulevard dateert van 1993 en is aan vernieuwing toe. Ook ondergronds moet de verouderde riolering aangepakt worden. Het biedt een unieke kans om de visuele kwaliteit te verbeteren en het gebruik van de winkel-as te optimaliseren. De statige boulevard moet een flexibele openbare ruimte worden waar het rijke erfgoed en de hedendaagse eisen naadloos samenkomen in een duurzaam ontwerp. De ontwerpers zullen in hun ruimtelijke visie rekening houden met zowel een dag- als nachtbeeld.

In het voorjaar van 2025 kan het winnende team aan de slag met het oog op uitvoering ten vroegste in het najaar van 2027.

Ben je geïnteresseerd in deze opdracht? Bekijk de selectieleidraad en stel je kandidaat vóór 30 augustus 2024 om 9.00 uur.

Rubenssite

Het Rubenshuis is één van de belangrijkste cultuurhistorische trekpleisters in Antwerpen. De site trekt jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers uit meer dan 30 landen.

Om de museuminfrastructuur toekomstbestendig te maken en om de toenemende stroom bezoekers te kunnen ontvangen, ondergaat de museumsite sinds 2016 een ingrijpende renovatie in verschillende fases. De prachtige tuin met portiek en tuinpaviljoen werden reeds in ere hersteld en binnenkort opent het nieuwe onthaal-en bezoekerscentrum aan Hopland de deuren.

De huidige en laatste fase van de renovatie richt zich op het Rubenshuis, de Hovenierswoning en de Kolvenierssite met het vroegere Rubenianum en het Kolveniershof. Zowel het interieur als het exterieur van het Rubenshuis en de Hovernierswoning zullen gerestaureerd worden. Een grotere groene binnentuin zal de Kolvenierssite aantrekkelijker maken voor bezoekers en gebruikers. Daarnaast zal er onderzocht moeten worden of een nieuw bouwprogramma op de Kolvenierssite wenselijk en mogelijk is.

Heb je interesse in deze ontwerpopdracht? Stel je kandidaat vóór 4 september 2024 om 10.00 uur.

Lees meer over de opdracht of stel je vragen aan Sofie Stevens van AG Vespa, sofie.stevens@antwerpen.be.

Deel dit artikel:
Onze partners