Menig snoepliefhebber heeft ooit van de iconische ‘arabierekes’ van Confiserie Roodthooft gesmuld. Sinds 1930 was de snoepjesfabriek ondergebracht in de fabriekspanden aan de Lange Leemstraat in de koekenstad. De oorspronkelijke boterfabriek werd gebouwd in 1905 voor Albers Creameries en bestaat uit een sierlijke voorbouw met kantoren, woning en inrijpoort aan de straat en een dubbel zo breed fabrieksgebouw met pakhuisvleugel uit rode baksteen aan het binnengebied op het achterliggende perceel. Het woonhuis en de fabriek in art-nouveaustijl werden beschermd als monument in 2003. Heel de site wordt vanaf volgend jaar omgevormd tot woonerf, naar een ontwerp van het Antwerpse bold architecten.
Met de aankoop van de site van Confiserie Roodthooft én enkele overige panden rondom deze site door Ultrium Development is de mogelijkheid gecreëerd om een hoog kwalitatieve stedenbouwkundige residentiële ontwikkeling te realiseren.
De beschermde panden vormen de kern van de herbestemming van de hele site. In samenwerking met Patine architecten en met steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed worden de beschermde panden zorgvuldig geconserveerd, gerestaureerd en voorzien van de nodige technische voorzieningen en hedendaags comfort. Door de herbestemming van de erfgoedpanden wordt de hele site nieuw leven ingeblazen.
Nieuwbouw geënt op bestaande architectuur
Ankerpunten van deze ontwikkeling zijn enerzijds dus de erfgoedwaarde van de site en de bijhorende industriële sfeer, en anderzijds het ontpitten en het creëren van nieuwe open ruimtes. Om dit te kunnen realiseren, worden er enkele nieuwbouwvolumes voorzien die geënt worden op de bestaande structuren en die het stedelijk weefsel versterken.
De hele site is een privaat woonerf en omvat verschillende woonvormen gecentreerd rond gevarieerde open ruimtes en gemeenschappelijke tuinen. In totaal kent Confiserie Roodthooft een 50-tal exclusieve woonunits, gaande van charmante stadswoningen met privétuin, over compacte en luxueuze appartementen, kantoorvilla’s tot exclusieve lofts en penthouses met rijkelijke terrassen.
"Het unieke aan dit project is dat we de bijzondere wisselwerking tussen rijkelijke uitstraling van de directeurswoning aan de straatkant en de industriële sfeer van het binnengebied, behouden”, vertelt Hans Janssen, mede-zaakvoerder van bold architecten. Het principe van de fijn gedetailleerde voorgevel van de directeursvilla met lichte kleuren en sterke lijnen wordt op een hedendaagse manier geïnterpreteerd in de nieuwbouwvolumes. Op die manier wordt een geïntegreerd straatbeeld bekomen.
Het binnengebied van de site wordt gekenmerkt door de vroege industriële sfeer van de waardevolle panden uit rode baksteen. De nieuwbouwvolumes die rond het binnenplein ingepland worden, ondersteunen en versterken deze sfeer. Ook voor de nieuwe gevels wordt gekozen voor rode baksteen en een sterke ritmiek.