Arboretum De Marche : Architectuur in dienst van het landschap

Het splinternieuwe Arboretum van Marche-en-Famenne (dat deel uitmaakt van de Stichting Arboretum Wespelaar) opende onlangs de deuren voor het grote publiek en heeft als missie om kennis en studies van houtachtige planten in stand te houden. De botanische collectie van het Arboretum is ondertussen  uitgegroeid tot een verzameling van wereldformaat. ZinCo stond in voor de groendaken van het gebouw.

Zinco groendaken

Het uitkijkpunt op het groendak van het hoofdgebouw in Marche biedt een panoramisch zicht op het landschap van de Famenne en de Calestienne en is tevens het vertrekpunt van een uitgestippelde wandeling. In de ontvangstruimte kan het publiek terecht voor meer info of voor een drankje in de cafetaria.

Voor de intensieve daktuinen op de twee gebouwen werden volgende ZinCo opbouwsystemen toegepast:

  • Intensieve daktuinen op de platte daken (730m²) met Floradrain FD60 Neo en 30cm substraat. Floradrain FD60 Neo werd al talloze malen toegepast op intensieve groendaken wereldwijd (ZinCo is aanwezig in meer dan 42 landen).
  • Intensieve daktuinen op de hellende daken (160m²) met tweelaagse Georasters en 20cm substraat. . Dit zelfdragend systeem zonder de waterdichting te doorboren voorkomt afschuiven van het groendak en laat zowel extensieve en intensieve beplantingen toe alsook gazon.

De specifieke beplantingen voor Marche werden door het Arboretum in samenspraak met ZinCo gekozen.

Bouwheer: Arboretum Wespelaar
Architecten: AW Architectes Marche-en-Famenne
Uitvoering Groendaken + foto’s: Floratoit Naninne

Bron: ZinCo
Deel dit artikel:
Onze partners