ARCHICAD, de BIM-software van Graphisoft, biedt niet alleen architecten, maar ook interieurvormgevers maximale ontwerpvrijheid. Het programma blinkt bovendien uit in gebruiksvriendelijkheid met onder meer een renovatietool en een synchronisatie met Twinmotion. KUBUS is in Vlaanderen en Nederland exclusief verdeler van ARCHICAD en biedt bovendien een complete ondersteuning volledig toegespist op de Vlaamse en Nederlandse markt.
Zo kunnen in ARCHICAD wanden niet op één maar wel op drie manieren worden opgebouwd. Ten eerste met de zogenaamde building materials of bouwmaterialen. Dat zijn materialen die in de KeyMember template door KUBUS zijn toegevoegd en genummerd zijn volgens de VMSW-codering, waarmee er eenvoudig een meetstaat uit ARCHICAD gegenereerd kan worden. Bovendien heeft elk materiaal zijn prioriteit meegekregen, waardoor aansluitingen automatisch goed zullen gaan. Zo zal een binnenwand eindigen tegen een draagmuur en niet omgekeerd, bijvoorbeeld.
Ten tweede kan de ontwerper ook vertrekken van reeds samengestelde muren. Daarvan is de dikte vastgesteld in de instellingen. Hij kan kiezen voor onder meer een woningscheidende wand, spouwmuur of Gyprocwand.
Een laatste optie zijn de ‘complex profiles’, 2D doorsnedes die ARCHICAD in 3D gaat extruderen. Dat kan gebruikt worden voor elementen die afwijkend zijn van vorm, bijvoorbeeld voor een funderingsbalk of bakgoot.
ARCHICAD linkt de wanden trouwens aan de verdiepingen. Daardoor verandert de hoogte van de wanden automatisch mee, wanneer in een latere fase de verdiepingshoogtes zouden wijzigen.
Renovatietool
Met de toverstaf kan de binnenhuisarchitect vervolgens een vloer in het grondplan leggen. De toverstaf past de vloer automatisch aan de contouren van het grondplan aan.
Ramen en deuren kunnen daarna worden gekozen in de bibliotheek die met ARCHICAD meegeleverd wordt. Die kunnen wel nog volledig parametrisch aangepast worden. Zo kunnen er ventilatieroosters in worden verwerkt, hoekaansluitingen, dagkanten … Eens ingevoegd kan de vormgever in het gegenereerde 3D-model vervolgens ook nog allerlei zaken veranderen aan de ramen en deuren.
In ARCHICAD zit een speciale renovatietool waarmee de gebruiker een bepaalde status kan toekennen aan elementen in het model. Een element kan ‘bestaand’ gemaakt worden, maar ook bestempeld worden als te slopen. Kleuren maken duidelijk welke status elk element heeft.
Meubels
Ook inzake meubels tekenen zijn er verschillende opties. Zo is er de objecttool, waarmee meubels kunnen worden ontworpen vertrekkende van bestaande elementen in een bibliotheek. Eens geplaatst in het 3D-model kan de vormgever nog allerlei aanpassingen doen aan het ontworpen meubel.
Optie twee is dat de meubels nog gedetailleerder worden uitgewerkt. Daarbij vertrekt de vormgever niet vanuit bestaande elementen uit de bibliotheek, maar gaat hij de elementen echt zelf uitwerken. In plaats van een keukenkast, vertrekt hij dan van bijvoorbeeld van zij- en achterwandjes, legplanken en plintjes. De vormgever kan dat ontworpen element opslaan, zodat hij het eenvoudig kan dupliceren wanneer het verschillende keren terugkomt in het model. Ook via deze optie kan de configuratie trouwens in het 3D-model zelf gebeuren, of ervoor.
In beide gevallen kan het plan na toevoeging van de maatlijnen naar de schrijnwerker. Er kunnen verschillende zichten worden gegenereerd: 3D, een doorsnede, een aanzicht, een axiometrie of een 3D-document. Dat laatste lijkt 2D, maar de vormgever kan in die weergave toch nog aan alle zijdes werken. Aan de hand van het onderdeel schedules, kan de schrijnwerker van elke component en elk element dan weer de hoeveelheden uit het model ‘ophalen’.
Synchronisatie met Twinmotion
Via de ingebouwde render engine van Cinema 4D kunnen visualisaties voor de schrijnwerker of klant worden gegenereerd. Wat nog extra kan worden toegevoegd aan ARCHICAD is de zogenaamde intertior elevation, specifiek ontwikkeld voor interieuraanzichten. Daarmee kan de ontwerper snel meerdere aanzichten van een ruimte genereren.
Maar er is ook een directe synchronisatie met Twinmotion mogelijk. Daarin kan de vormgever de visualisatie verder opwerken met brandende lampen, geluiden, decoratieve elementen, planten, mensen … Ook de materialisatie kan daarin nog worden aangepast door gewoon een nieuw soort materiaal op een element te slepen. In Twinmotion kunnen uiteraard renders worden gegenereerd, maar ook een filmpje waarin de klant wordt meegenomen doorheen het model.