Archifocus shortlist: Tim Van de Velde - laureaat architectenjury

Begin mei werden tijdens I am Architect in Loods 22 in Gent de eerste Archifocus Awards uitgereikt. De architectenjury verkoos Tim Van de Velde met grote voorsprong als laureaat. Daarnaast eindigde Tim ook als tweede op het lijstje van de persjury. Zijn tip voor architectuurfotografen in spe? Neem vooral je tijd!
Begin mei werden tijdens I am Architect in Loods 22 in Gent de eerste Archifocus Awards uitgereikt. De architectenjury verkoos Tim Van de Velde met grote voorsprong als laureaat. Daarnaast eindigde Tim ook als tweede op het lijstje van de persjury. Zijn tip voor architectuurfotografen in spe? Neem vooral je tijd!



De nieuwe brug van Vroenhoven


Voorstelling Tim Van de Velde.

Als architectuur- en interieurfotograaf werk ik bijna uitsluitend in deze twee domeinen. Voornaamste opdrachtgevers zijn (interieur)architecten, fabrikanten en reclameagentschappen en overheidsinstanties. Daarnaast zijn er ook de reportages voor architectuur-en interieurmagazines. Occasioneel is er wat portretwerk, landschapsfotografie,... Opdrachten situeren zich hoofdzakelijk in België.


Hoe bent u ertoe gekomen om u te focussen op architectuurfotografie?

Architectuur is altijd latent aanwezig geweest. De beslissing om me op architectuur te focussen is er niet gekomen met een klik. Het is iets dat gradueel zo is geëvolueerd. Interesses en studies leiden je naar bepaalde deelaspecten van fotografie. Op een bepaald moment weet je ook dat je je goed voelt bij, en beter bent in een bepaalde vorm van fotografie. Het is een vormentaal die me meest gegoten zat.


Waarin onderscheidt architectuurfotografie zich van andere vormen van fotografie?

Voor mij is het een bij uitstek trage vorm van fotografie. Om een gebouw of welk ander architecturaal werk te doorgronden heb je tijd nodig of moet je proberen die tijd te maken. Uiteraard hebben weersomstandigheden een invloed op het soort beeld dat je maakt. Maar belangrijker nog is de tijd die je investeert in compositie van je beeld. Het lijnenspel, de vorm van het gebouw, het ontwerp en de intenties van de architect: alles moet je proberen te vertalen naar een reportage die dit alles omzet in beeld.

Het is een soort besluipen van je onderwerp, rondcirkelen, afstand nemen en opnieuw benaderen vanuit een andere hoek. Bottom-line is dat je de tijd moet nemen om een gebouw te leren doorgronden en door de foto's dan ook proberen een meerwaarde te bieden aan het gebouw.


De Brug van Vrienhoven - Ney & partners i.s.m. Jozef legrand






De Brug van Vroenhoven over het Albertkanaal ligt op een strategisch punt, vlak bij de grens met Nederland. Er was niet alleen nood aan gewoon een nieuwe brug. De bijhorende bunker en site zijn historisch erfgoed. Op deze plaats begon de Tweede Wereldoorlog voor België. Daarom werd het project niet beperkt tot een brug. De oude oorlogsbunker werd verwerkt in de constructie. Daarnaast bevindt er zich ook nog onder de brug een herdenkingsmonument, een museumruimte en een amfitheater bedoeld voor culturele evenementen. Bovendien is het een stopplaats met breed uitzicht voor fietsers en wandelaars langs het Albertkanaal. Het ontwerp is van de hand van Ney & Partners i.s.m kunstenaar Jozef Legrand.


Vier andere architectuurfoto's van Tim Van de Velde




Loopgraafbrug: Een constructie van de Nederlandse architecten Ro&Ad. Zij werden bij de reconstrucutie van het historisch Fort de Roovere gevraagd om het geheel toegankelijk te maken. Hun ontwerp was geniaal in zijn eenvoud. Bezoekers lopen, zoals Mozes, door het water naar de overkant.




Sint-Ritakerk in Harelbeke: Modernistische kerk van de hand van Léon Steynen. Zowel binnen- als buitenkant is tot in de details ontworpen in een verfijnd brutalisme. Voor die tijd een huzarenstukje in beton als hommage aan le Corbusier.




Stadhuis Harelbeke: Het moderne toegangsgebouw door Dehullu architecten vormt een brug tussen de twee beschermde aanpalend gebouwen. Door het bekleden van de buitengevel met witte panelen krijgt ook Harelbeke een goed zichtbaar 'landmark'. De avondopname maakt dat de gevel nog beter tot zijn recht komt.




Tyne Cot Cemetry: Architecten Govaert & Vanhoutte ontwierpen een modern toegangsgebouw tot dit oorlogskerkhof. Dit beeld plukt de essentie van het ontwerp eruit. Een sober beeld waar voor mij alles op zijn plaats valt.


Wie ziet u als uw grote voorbeelden in binnen- en buitenland als (architectuur-)fotograaf?

Van Alexander Rodchenko was ik van bij het eerste beeld onder de indruk, van Gérald Zugmann kocht ik onlangs een mooi boek. Veel concrete voorbeelden heb ik niet. En ere wie ere toekomt: ik denk dat de beelden van Koen Van Damme me als student ook op weg hebben geholpen als architectuurfotograaf.

Welk gebouw dat u gefotografeerd hebt, heeft het meest indruk op u gemaakt?

Niet als professioneel fotograaf, maar als simpel toerist bezochten we in Berlijn ooit het Joods museum van Daniel Liebeskind. De buitenarchitectuur was toen al indrukwekkend. Maar de binnenruimtes van de eerste twee verdiepingen hebben me toen letterlijk kippenvel bezorgd.

Van welk gebouw zou u graag ooit eens een foto nemen?

Steilneset Memorial in het hoge noorden van Noorwegen. Een plaats waar architectuur, landschap en symboliek waarschijnlijk heel mooi samenvallen.

Welke tip zou u meegeven aan architectuufotografen in spe?

Niet altijd evident, maar: neem de tijd (in alle opzichten) of geef jezelf de luxe van tijd.
 

Praktische info

Tim Van de Velde
Sint-Jans-Molenbeek
Website: www.tvdv.be
Email: info@tvdv.be
Deel dit artikel:
Onze partners