Archipel pleit met petitie voor behoud stedelijk zwembad Oostende

Op 11 januari 2016 besliste het Oostendse stadsbestuur om de lopende bouwmeesterprocedure voor renovatie van het Oostendse stedelijk zwembad stop te zetten. De architectuurvereniging Archipel pleit nu voor het behoud, renovatie en herbestemming van de essentie van het zwembadcomplex, zodat de architectuurbeleving kan behouden blijven: zij het onder een andere vorm. Een petitie moet deze actie kracht bijzetten. 

Het zwembadcomplex (architecten Paul Felix en Jan Tanghe: ontworpen in 1967-71, gebouwd in 1972-76) stond op de Vlaamse inventarislijst Onroerend Erfgoed en was in het Oostendse actieplan Bouwkundig Erfgoed een hoge locuswaarde toebedeeld. Het was weliswaar niet beschermd, maar in adviezen van Onroerend Erfgoed werd vanaf 2012 voor respectvolle renovatie gepleit en werd afbraak uitgesloten.

Tussen 2013 en 2015 werd als gevolg daarvan een procedure bij de bouwmeester doorlopen, met de ambitie het gebouw te renoveren met de specifieke architectuur als uitgangspunt, uit te breiden en tevens tot een toeristische attractiepool verder uit te bouwen. De procedure leverde architecturale voorstellen op in alle schakeringen: van spectaculair tot restauratief…

 

Functieverlies hoeft geen afbraakte betekenen

Nadat het agentschap Onroerend Erfgoed en het kabinet Bourgeois op 6 januari hun weerstand tegen afbraak opgaven, besliste het stadsbestuur op 11 januari de procedure stop te zetten en elders een nieuw zwembad te bouwen. In persinterviews werd voor het huidig gebouw afbraak en vervanging door een stadspark in het vooruitzicht gesteld.

Verlies van zijn functie, hoe spijtig ook, hoeft daarom geen afbraak te betekenen. Gebouwen kunnen meerdere levens hebben.

De architectuurvereniging Archipel wil dan ook pleiten voor behoud, renovatie en herbestemming van de essentie van het zwembadcomplex, zodat de architectuurbeleving kan behouden blijven: zij het onder een andere vorm. Archipel lanceert daarom een petitie en vraagt u om de bijgaande petitie met pleidooi voor duurzaamheid, herbestemming en respect voor dit Oostendse architectuurpatrimonium uit de jaren zeventig te ondertekenen.

 

Er verscheen ook een cahier naar aanleiding van deze kwestie. Een must read!

Bron: Archipel
Deel dit artikel:
Onze partners