archipelago realiseert in Luik een ziekenhuis gericht op de patiënt en verbonden met de natuur

Het Geïntegreerd Oncologisch Centrum van het Academisch Ziekenhuis van Luik, gelegen op de buitengewone site Sart-Tilman in Luik, stelt als gezondheidsinstelling de praktische én gevoelsmatige patiëntervaring centraal. Het door archipelago ontworpen gebouw, dat een ruim zicht heeft op de vallei, zet alle specialiteiten omtrent kanker (screening, behandeling, psychologische opvolging, dagziekenhuis, radiotherapie en wellnesscentrum) letterlijk en figuurlijk in het daglicht. Zoals het een geïntegreerde universitaire instelling betaamt, herbergt het Academisch Ziekenhuis ook laboratoria, vergaderzalen en ruimtes voor translationeel onderzoek.

De behandeling van kankergerelateerde pathologieën is vaak zwaar. Niet alleen voor de patiënt maar ook voor zijn naasten. Net daarom staat het creëren van een warme en rustgevende omgeving centraal in dit project. Om die reden hebben de architecten van archipelago er ook voor gezorgd dat de patiënt steeds zicht heeft op de omliggende natuur.

De ontwerpers hebben de verdiepingen zo gestapeld zodat natuurlijk licht binnenkomt in al de leefruimtes van de patiënten en het personeel, en zelfs in de medisch-technische afdelingen zoals de radiotherapie die vaak op de kelderverdieping is gelegen. De natuurlijke lichtinval dringt diep binnen tot aan de benedenverdiepingen van het gebouw dankzij de vele patio’s.

Buitengewone site

De site van Sart Tilman ligt in een bijzonder landschap. Met respect voor dit natuurlijke landschap heeft archipelago gewerkt aan een zorgvuldige inplanting van het gebouw. De groene ruimten en de beplanting in het gebouw zorgen voor samenhang met de omliggende groene heuvels uit de omgeving.

De beplanting komt overigens terug op de groendaken die zichtbaar zijn vanuit verschillende hoeken van het gebouw. Zachte mobiliteit krijgt voorrang dankzij de nieuwe voetgangerszone. De bosrijke omgeving rondom het gebouw kan vrij bezocht worden door de patiënten die op zoek zijn naar rust en natuur.

Duurzame materialen

Het lichtgrijze architectonische beton is een knipoog naar het iconische project van architect Charles Vandenhove dat via een luchtbrug aansluit op het gebouw. De grote ramen geven uit op het uitgestrekte landschap en zorgen toch voor energieprestaties naar hedendaagse normen. De keuze voor hout als gevelmateriaal komt voort uit de wens van de ontwerpers om natuurlijke en recycleerbare materialen te gebruiken. De unieke samenstelling van deze gevelbekleding garandeert een makkelijk onderhoud en creëert bovendien een mooi lichteffect.

Hier en daar hebben de architecten ook hout binnenin het gebouw gebruikt, zoals voor het meubilair, dat speciaal voor dit project werd ontworpen, de deuren en de plafonds. Dat draagt bij tot een gezonde en rustgevende omgeving. Daarnaast koos archipelago voor een helder kleurenpalet met de nadruk op lichte tinten.

Bron: archipelago
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners