Architect Bernard Dubois en ontwerper Isaac Reina slaan handen in elkaar

De Belgische architect Bernard Dubois - die naam maakte door zijn vertegenwoordiging van het Belgische
paviljoen op de Biennale van de architectuur in Venetië in 2014 en met zijn ontwerp van de Brusselse Aesop
winkel - en de Spaanse ontwerper Isaac Reina - bekend om zijn lederen tassen en accessoires en voormalig
design assistent bij Hermès - presenteren vanaf 15 februari een meubelcollectie bij MANIERA Gallery in
Brussel.

De collectie bevat 8 verschillende gebruiksobjecten - een kamerscherm, een bureau, een lage tafel, een plooibare tafel, 2 stoelen, een tablet en een lamp - en kan gezien worden als een ultieme ontmoeting tussen vorm en materie. De objecten, gemaakt volgens een ambachtelijke traditie uit hoogwaardig leder en hout, zijn eenvoudige items zonder pretentie, die voldoen aan de hoogste eisen qua kwaliteit en afwerking.

Dubois en Reina cultiveren de twijfel en tegenstrijdigheden van hedendaags design en kruisen op subtiele en elegante wijze de verschillende referentiesystemen en codes. Beiden staan bekend om hun pure en elegante ontwerpen, ontdaan van onnodige details. Voor MANIERA creëerden ze samen een collectie die ratio met gevoel combineert. Het resultaat is een reeks objecten die spelen met lijnen en vormen, met oppervlaktes en volumes, met grafische perspectieven. Ze zijn ambigu in hun voorkomen en functionaliteit, en zijn tegelijk speels en streng, hedendaags en tijdloos, monumentaal en minimalistisch, luxueus en eenvoudig, Belgisch en Spaans.

Deze collectie meubelen is een vervolg op de samenwerking tussen Dubois en Reina voor de tweede Parijse boutique van Isaac Reina in de Rue Bonaparte, waar Dubois in 2018 een ruimte creëerde die de stijl van Reina's minimalistische lederwaren weerspiegelt door de strakke witte ruimte te onderbreken met meubelen uit natuurlijk leder met vreemde proporties en gedurfde geometrische vormen. Maar meer nog dan het vervolg op een samenwerking tussen twee mensen is deze reeks objecten een symbiose van invloeden en expertise. Een gesprek. Een conversatie. Een paradox.

Materie

Leder, zowel natuurlijk als zwart gelakt, is samen met hout het basismateriaal van de objecten voor MANIERA. Dit sensuele, levende en erg tactiele materiaal is bij uitstek het materiaal waar Isaac Reina een specialist in is. Leder is zowel licht- als tijdgevoelig, wat betekent dat het in de loop der tijd zijn eigen patina en karakter ontwikkelt. Maar leder is ook gekend om zijn luxueuze en geraffineerde uitstraling. Toch kiezen Dubois en Reina er bewust voor om andere kwaliteiten van het leder naar boven te brengen: de flexibiliteit, de warmte en de zachtheid van dit materiaal.

Vorm

De kennis en ervaring van Reina over het gebruik van leder wordt gecombineerd met Dubois’ gevoel voor gedurfde geometrische vlakken en verrassende vormen. De objecten weerspiegelen de complexe relatie tussen vlak en volume. Alle objecten spelen met rechte en gebogen lijnen. Dit geometrische lijnenspel lijkt op het eerste zicht streng en analytisch en onthult een introverte, berekende aanpak. Maar de formele elegantie van de ontwerpen ondermijnt de strakheid en zorgt voor een vrijheid en speelsheid in de ontwerpen. Dit resulteert in een collectie die zowel refereert naar het werk van de Japanse architect Kazuo Shinohara of de kunstenaars Ellsworth Kelly en Imi Knoebel, als naar de kleurrijke, speelse schuimkussens die kinderen gebruiken om te bouwen en op te zitten.

De expo vindt plaats vanaf 15 februari tot 9 mei 2020 bij MANIERA.

Deel dit artikel:
Onze partners