Architect wil met jachthavenproject Schelde integreren in het centrum van Wetteren

Geert Vieren, een 59-jarige architect uit Wetteren, heeft een visionair plan ontworpen om zijn thuisgemeente dichter bij de Schelde te brengen, inclusief de mogelijkheid voor een jachthaven. "Met deze ontwikkeling durf ik te dromen van een nieuwe toekomst voor Wetteren," aldus Vieren.

Geert Vieren heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan zijn plan ‘Portus Wetthra’, dat hij onlangs presenteerde in de foyer van CC Nova. Het lokale bestuur, inclusief de burgemeester en schepenen, toont zich enthousiast over het project. Vieren is bekend vanwege zijn werk aan de renovatie van Kasteeltje De Warande, de uitbreiding van het Politiehuis en de verbouwing van 80 woningen in de Tuinwijk aan de spoorweg.

 

Wetteren aan de Schelde

Vieren's ambitieuze plan richt zich op een onontwikkeld terrein naast Rode Heuvel en de voetgangers- en fietsersbrug. “Hoewel er veel gesproken wordt over Wetteren aan de Schelde, is er sinds de aanleg van de brug en Rode Heuvel maar weinig gerealiseerd,” merkt Vieren op. Dit afgelopen jaar heeft hij zijn visie zorgvuldig uitgewerkt op papier gezet.

Het voorgestelde "Scheldepark" zou strategisch gelegen zijn tussen de Markt van Wetteren en de Schelde, waarbij Rode Heuvel en de nieuwe fiets- en voetgangersbrug de springplank vormen voor activiteiten rond de Kalkense Meersen, en de onbenutte tuin van de dekenij die, samen met de kerkelijke tuin, een echt stadspark zou kunnen worden.

 

Jachthaven

Vieren's plannen omvatten ook de ontwikkeling van een jachthaven, wat Wetteren zou profileren als een bezienswaardige locatie op de kaart tussen Gent en Dendermonde. "Dit zou een ideale manier zijn om meer beleving te creëren in het centrum," zegt hij. Hij visualiseert speciaalzaken die een aanvulling zijn op het bestaande winkelbestand, met daarboven appartementen, lofts en 90 nieuwe woningen

Het nieuwe parkdeel van de dekenij zou verbonden worden met de markt, en zou een openbare ruimte bieden voor picknicken, wandelen, lezen, spelen en zonnen. Een opvallende zwevende promenade met zicht op de nieuwe jachthaven en de Schelde zou vanaf de Rode Heuvel te bereiken zijn. Dit alles zou Wetteren een sterke aantrekkingskracht geven en zo de lokale middenstand en horeca een nieuwe impuls geven.

 

Haalbaarheid

Vieren is optimistisch over de haalbaarheid van zijn grootse dromen. "Dit is mijn persoonlijke toekomstvisie over hoe je van Wetteren een aantrekkelijke, kleinstedelijke plek maakt. Er zijn zeker investeerders en ondernemers die dit zouden willen realiseren en ook het gemeentebestuur is enthousiast," voegt hij toe. De maquette en gedetailleerde plannen van heet project zijn nog tot 16 juni te bezichtigen in de foyer van CC Nova in de Molenstraat in Wetteren.

Bron: HLN
Deel dit artikel:
Onze partners