Architect Willem-Jan Neutelings: "VAC Herman Teirlinck wordt aantrekkelijke plek om te werken"

Architectura.be strikte architect Willem-Jan Neutelings voor een kort interview op de eerstesteenlegging van het VAC Herman Teirlinck op Tour en Taxis. De architect van onder andere het MAS in Antwerpen is trots op het open kantoorgebouw, dat in schril contrast staat met de andere gebouwen in de Noordwijk.

Wat was de grootste uitdaging bij dit project?

Neutelings: "Dit was een enorm groot project, 46.000 m2, met ondergrondse parkeergarages. Onze opdracht was om van zo’n reusachtig gebouw iets te maken waar mensen zich toch thuis voelen en dat goed in de stad past. Het moet een aantrekkelijke plek worden om te werken, iets waar de wijk rond het Noordstation – met al die hermetische kantoorgebouwen met spiegelglas tot op de grond – echt wel nood aan heeft. De vraag was dus: hoe kan je een meer open kantoorgebouw ontwerpen dat voldoet aan de hedendaagse behoeften, enerzijds het Nieuwe Werken, en anderzijds het duurzaamheids- en energieplaatje."

"Om die uitdagingen het hoofd te bieden hebben we een hybride gebouw ontworpen. Niet één groot blok, maar een laagbouwdeel rond vier grote binnentuinen die publiek toegankelijk zijn en een grote binnenstraat met restaurants, expositiealen en auditoria. Dat zorgt voor een publieke kwaliteit op het gelijkvloers en dat straalt uit naar buiten. Vervolgens heb je een kantoorgebouw waar de mensen rond de binnentuinen werken en Het Nieuwe Werken toepassen. Niet iedereen zit in een hokje, maar mensen kunnen werken in verschillende teams en sferen, zittend of staand, apart in cockpits of juist in creatieve teamruimtes. Dat stimuleert een andere manier van samenwerken en dat leidt tot betere prestaties."

 

Dit wordt het grootste passieve kantoorgebouw van België. Hoe hebben jullie dat klaargespeeld?

Neutelings: "We hebben op vlak van duurzaamheid enorm veel gedaan. Het was ook een ingewikkeld proces, want we moesten voldoen aan de Brusselse én de Vlaamse normen. Dat maakt het ook interessant, want dankzij die normen krijg je natuurlijk een gebouw dat hele goede prestaties heeft, op vlak van isolatiewaardes, maar ook door groendaken, infiltratie van water en verlichtingstechnieken. Ook serres spelen een rol, die dienen als een klimaatbuffer in de zomer en de winter. Ook hernieuwbare technologieën –  zoals zonnepanelen of een BEO-veld – zijn geïntegreerd om de passiefnormen te halen."

 

Waarom kozen jullie voor een samenwerking met CONIX RDBM?

Neutelings: "Als Nederlands architectenbureau vinden we het heel belangrijk om met lokale architecten te werken. Wij zijn ook een ontwerpbureau en werken voor de technische uitwerking altijd samen met anderen. CONIX RDBM kent de Brusselse context en regelgeving ook erg goed, zij hebben bijvoorbeeld de bestekfase uitgewerkt. Ook met Bureau Bouwtechniek werken we goed samen, vooral vanwege hun technische kennis. Daar hebben we al bijna twintig jaar goede ervaringen mee."

Deel dit artikel:
Onze partners