ARCHITECT@WORK Brussels klaar om uit de startblokken te schieten

Het was bijzonder lang wachten op de allereerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels en daar is maar één schuldige voor: de pandemie. Telkens weer moest er verschoven worden, maar nu staan de sterren gunstig. Zo kan de allereerste Brusselse editie, op woensdag 1 en donderdag 2 juni op de gerenoveerde site van Tour & Taxis, met een ‘big bang’ uit de startblokken schieten.

Organisator Kortrijk Xpo presenteert in sheds 1 en 2 naar goede gewoonte een bijzonder mooi ogend deelnemersveld met 208 exposanten, in combinatie met flink wat randmanifestaties en een goedgevuld seminarprogramma. Naar al even goede gewoonte loopt ook de Brusselse editie onder een overkoepelend thema: ‘Future-Proof’.

“Met deze eerste Brusselse editie vullen we een laatste blinde vlek in eigen land op. Na Kortrijk bieden we voorschrijvers met een editie in onze hoofdstad een centraal gelegen Belgisch bezoek aan”, getuigt Nathalie Sandra, director van ARCHITECT@WORK. “Daarbij trokken we niet toevallig naar Tour & Taxis. Deze herbestemde industriële site rond het voormalige goederenstation Gare Maritime en de opslagplaats Koninklijk Pakhuis biedt immers een duidelijke architecturale meerwaarde.”

Naar goede gewoonte wordt ARCHITECT@WORK Brussels georganiseerd in de gekende vaste standopstelling. Dit wordt omkaderd door gratis catering, diverse ontmoetingsplaatsen en tal van randmanifestaties en seminars. Op het vlak van aanbod door de exposanten wordt nauwgezet vastgehouden aan de zeer strikte voorwaarde dat wat de bezoekende (interieur)architecten en voorschrijvers te zien krijgen innovatieve waarde moet hebben.

 

Randmanifestaties

Bekijken we het aanbod van de randmanifestaties, dan zien we een mix van gekende namen met een interessante toevoeging op het onderdeel Art. Als vaste namen kan je als bezoeker terecht bij MaterialDistrict, world-architects en DAPh. Deze drie presenteren respectievelijk de materialententoonstelling ‘Fantastic Future’, de Project Wall met beelden en de bijhorende uitleg van diverse projecten en ‘Images by DAPh’, architectuurfotografie van een Nederlands fotografencollectief.

Een totaal nieuwe naam is Alfredo Longo. Onder Art is werk te zien van deze in 1959 in Frameries geboren, maar momenteel in Bergen wonende, autodidactische Waalse kunstenaar. Longo raakte vooral bekend door werk waarin hij gebruikte drankblikjes een nieuw leven bezorgt. Met die blikjes, waarmee hij een statement maakt tegen overconsumptie en voor recyclage, maakte hij in het verleden diverse sculpturen, onder meer harten, hoofden, bustes en zelfs superhelden. Daarnaast is hij gekend voor zijn schilderijen met reliëf en werken met een monumentale omvang.

Seminarprogramma

ARCHITECT@WORK zou ARCHITECT@WORK niet zijn zonder zijn gekende seminarprogramma. Ook dat is op de beide dagen bijzonder goed gevuld en speelt net als de randmanifestaties in op het centrale thema.

Op woensdag 1 juni bijt architect-designer Duncan Lewis van Scape Architecture de spits af van het programma met de (in het Engels gegeven) presentatie ‘Less aesthetics, more ethics’. Lewis stelt dat inspelen op de klimatologische, sociale en ecologische noodsituaties 100% van onze tijd vereist. We moeten altijd beschikbaar zijn voor alles wat het heden biedt om dat in te zetten op de toekomst. Hij wordt gevolgd door een seminar aangestuurd door A+, dat gepresenteerd wordt door Annekatrien Verdict (Architectuurplatform), Harold Fallon (AgwA), Dieter Leyssen (51N4E) en Jan de Moffarts (Altstadt). Deze bijdrage loopt onder de titel: ‘Brussel - Een case study voor de duurzame stad’ (gegeven in het Nederlands en het Frans). Deze studie vertrekt van de premisse dat duurzaamheid meer is dan ecologie of energieverbruik. Duurzaamheid wordt ook vertaald in architecturale interventies waarin hergebruik, productiviteit of sociale inclusie centraal staan.

Op de tweede dag zijn er in totaal drie seminars. Allereerst is er het (in het Frans gegeven) ‘Accélérations’, door architect Dominique Jakob van Jakob + MacFarlane. Centraal in dit seminar staat hoe we sneller moeten reageren op de klimaatnoodsituatie. Er wordt bekeken hoe we een einde kunnen maken aan de stadsuitbreiding. Vervolgens stellen Griet Verbeeck (Uhasselt), Luc Eeckhout (evr-architecten), Els Vanden Berghe (PIXII), Pieter Verfaillie (bow architecten), op initiatief van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad, het seminar ‘Hoe CO₂-vrij en klimaatadaptief ontwerpen?’ voor (in het Nederlands). Wat bekeken wordt, is hoe je als architect je gebouwen zo kunt ontwerpen dat ze niet voor extra CO₂-uitstoot zorgen. Afsluitend pakt  AiNB, uit met (in het Engels) ‘Workplace Reborn, challenges of today and beyond’. Mauro Brigham (AiNB-voorzitter en mede-oprichter van ncbham) en Sophie Green van het gelijknamige design agency sophiegreen merken hoe interieurarchitecten worden geconfronteerd met de noodzaak hun vaardigheden en kennis te verbreden. Enkel zo kunnen ze de groeiende complexiteit van werkplekken het hoofd bieden.

 

ARCHITECT@WORK praktisch

Waar: Tour & Taxis, 1 en 2 juni 2022, Havenlaan 86C in 1000 Brussel – Sheds 1 & 2

Tijdstip: 11:00 – 20:00

A@W ACADEMY

Woensdag 1 juni

  • 30u: ‘Less aesthetics, more ethics’, Duncan Lewis, Architect Designer, Scape Architecture
  • 30u: ‘Brussel - Een case study voor de duurzame stad’, door Annekatrien Verdict (Architectuurplatform), Harold Fallon (AgwA), Dieter Leyssen (51N4E) en Jan de Moffarts (Altstadt). Dit seminar is Powered by A+

Donderdag 2 juni

  • 30u: ‘Accélérations’, door architect Dominique Jakob (Jakob + MacFarlane)
  • 30u: ‘Hoe CO₂-vrij en klimaatadaptief ontwerpen?’, door Griet Verbeeck (Uhasselt), Luc Eeckhout (evr-architecten), Els Vanden Berghe (PIXII), Pieter Verfaillie (bow architecten). Orde van Architecten - Vlaamse Raad
  • 30u: ‘Workplace Reborn, challenges of today and beyond’, door Mauro Brigham (ncbham) en Sophie Green (sophiegreen). AiNB.
Bron: ARCHITECT@WORK
Deel dit artikel:
Onze partners