Wie ervan houdt om in een aangenaam kader op zoek te gaan naar bijzondere nieuwigheden noteert 23-24 april (Kortrijk Xpo) en 28-29 mei (Liège Expo) best al even in de agenda. Architect@Work kondigt zich wederom veelbelovend aan en zal (interieur)architecten en andere voorschrijvers volgens het gekende concept trakteren op tal van innovatieve producten, materialen, toepassingen en diensten. Het centrale thema van het felgesmaakte randprogramma is ditmaal ‘Architectuur & water’.
Op dinsdag 10 maart trokken wij en heel wat andere collega’s van de vakpers naar Kortrijk voor de voorstelling van Architect@Work 2015, de tweejaarlijkse architectenbeurs die inmiddels toe is aan haar zevende editie. De eerste editie vond plaats in 2003, en sindsdien is A@W uitgegroeid tot een geoliede machine die stilaan ook de rest van Europa verovert. Behalve in België wordt de beurs eveneens georganiseerd in Nederland, Luxemburg, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Denemarken. Dat A@W zo’n succes is, is te wijten aan twee factoren: enerzijds het welomlijnde bezoekers- en exposantenprofiel, anderzijds het beproefde standenconcept dat tien jaar geleden voor de beurs ontwikkeld werd. Professionals uit het architectuurwezen treffen op de beurs meteen het publiek dat hen aanbelangt (architecten, designers, ingenieurs, projectontwikkelaars, beleidsmakers, …), wat op andere vakbeurzen vaak veel minder het geval is. De exposanten die tot nader order hebben ingetekend voor deelname in Kortrijk (309) en Luik (124) zullen uitsluitend nieuwigheden presenteren die zijn goedgekeurd door een comité van architecten en interieurarchitecten. Zo wordt het exclusieve karakter van de beurs ten allen tijde gewaarborgd. Het unieke standenconcept van Creative Fo(u)r creëert dan weer een informele loungeomgeving waarin het prettig toeven is. Alles is met andere woorden voorhanden om op ongedwongen wijze heel wat nuttige info te vergaren.
Boeiende seminaries
Net zoals elke keer draait ook deze editie van Architect@Work rond een centraal thema, met name ‘Architectuur & Water’. Dit uit zich allereerst in de seminaries (één per dag), waarin gerenommeerde sprekers dieper ingaan op een bepaald topic of een toepasselijk project. Op donderdag 23 april stellen BVA en KBKW het Schipperskaai-project voor, de realisatie van een eerste wooncomplex op de Ouden Dokken-site in Gent. Het staat symbool voor de positieve en polyvalente manier waarop water gebruikt kan worden in het kader van stadsontwikkeling (als esthetisch element, als warmtebron, als spelelement, …). De gebouwen en het landschap werden ontworpen door Stéphane Beel Architects, BLAF architecten, Maat-ontwerpers, denc!-studio, Onix en Ontwerpbureau Pauwels.
Op vrijdag 24 april staan Julie Alboort (waterconsulent NAV), Luc Wallays (OMGEVING), Bart Cobbaert (denc!-studio) en Sebastiaan Leroy (B-Bis Architecten) stil bij twee aspecten van hedendaagse architectuur die nog al te vaak onderschat worden: infiltratie van hemelwater en waterrobuust bouwen. Julie Alboort zal onder meer de Infiltratiewaaier introduceren, een origineel vormgegeven publicatie die kort en krachtig aangeeft welke infiltratiesystemen je kan toepassen in woningbouwprojecten. Luc Wallays zal aan de hand van case studies aantonen hoe we kwalitatief kunnen omgaan met (regen)water in de stad, terwijl Bart Cobbaert en Sebastiaan Leroy projecten komen toelichten waarin ze de principes van waterrobuust bouwen hebben gehanteerd.
In Luik is het op 28 mei de beurt aan de Franse architect en ingenieur Rudy Ricciotti. In een lezing met de ietwat mysterieuze werktitel “Sans titre” zal hij vertellen hoe hij creativiteit en constructie tracht te verenigen in zijn architecturale realisaties. Tot slot kan u op 29 mei nog een monoloog van Koen Olthuis meepikken, een autoriteit inzake bouwen op het water. De ‘Floating Dutchman’ ontwikkelde het City Apps-concept en gaat prat op drijvende stedelijke componenten die een aanzienlijke meerwaarde kunnen betekenen voor bestaande (statisch ingerichte) steden. Onze duurzame toekomst ligt volgens Olthuis meer dan ooit op het water, zeker in het licht van de klimaatverandering en de voortschrijdende urbanisatie.
Inspirerende tentoonstellingen
Ook de rest van de beursomkadering op Architect@Work zal in het teken staan van de omgang met water. De tentoonstelling ‘Wonders Of Water’ (door Materia) illustreert het belang van water voor materiaalinnovatie via 125 bijzondere samples en objecten. In de loungezone kunnen we kennismaken met speciale kleiklinkers van Wienerberger, die vertraagde afvoer mogelijk maken via hun waterdoorlatende voegen. En speciaal voor A@W maakte het Nederlandse architectuurfotografencollectief DAPh nieuw werk dat gebaseerd is op de intense relatie tussen architectuur en water. Daarnaast is er ook kunst, met ‘Mindscape’ van de Japanner Yoshin Ogata (objecten en sculpturen op basis van marmer) en Re•architecture, een fototentoonstelling van le Pavillon de l’Arsenal de la Métropole parisienne. Deze architecten willen de levenskwaliteit in steden verbeteren via welgemikte architecturale ingrepen en lichten een tipje van de sluier via de presentatie van dertig bevlogen concepten. Kortom: laat u inspireren en zak af naar Kortrijk (23-24 april) of Luik (28-29 mei) voor Architect@Work!