ARCHITECT@WORK Kortrijk in teken van 'Healthy Materials'

Op 21 en 22 oktober staat ARCHITECT@WORK Kortrijk op het programma, voor wat de tiende editie in de thuisstad wordt. Inmiddels liggen alle seminars en randmanifestaties vast en is ARCHITECT@WORK helemaal klaar voor uw bezoek. Bij deze historische editie draait alles rond het centrale thema ‘Healthy Materials’. En misschien nog het beste nieuws van al: er gelden niet langer beperkende maatregelen inzake mondmaskers, social distancing en catering.

Focus op ‘Healthy Materials’

Deze editie staat in het teken van ‘Healthy Materials’. Daarbij ligt de focus niet enkel op het materiaal en de productie ervan, maar ook op alle processen die een product doorloopt. Dit van bij de ontwikkeling, tot en met het recyclen en de impact op mens en milieu. Het komt er op neer dat er een relevant overzicht wordt gegeven van dé megatrend van deze tijden, gericht op zowel de (interieur)architect als de voorschrijver.

Daarnaast is een uitgebreid seminarprogramma rond dit thema helemaal rond, dit in samenwerking met NAV, AiNB, KBKW, Orde van Architecten en diverse partners. Er wordt daarenboven ook volledig hybride georganiseerd, waardoor bezoekers zowel live als virtueel aanwezig kunnen zijn. Hybride betekent concreet dat alle seminars ook online kunnen worden gevolgd en dat alle getoonde producten online uitgebreid raadpleegbaar zijn. Bezoekers kunnen ook op voorhand meetings inplannen met de exposanten.


Seminarprogramma

Een lezing van Herman Konings trapt het seminarprogramma op donderdag 21 oktober om 11 uur op gang. Konings heeft het concreet over diens nieuwe boek ‘Gap the Mind’ en de impact van een (pandemische) crisis op de menselijke geest en – bij uitbreiding - de markt en de maatschappij. Om 14 uur volgt een seminar powered by Prolicht, met de befaamde selfmade Britse designerTom Dixon (in het Engels), onder de noemer ‘Designing light: the balance between beauty, function and technology in the Code concept’.

Om 16 uur is het de beurt is aan Orde van Architecten – Vlaamse Raad, met ‘Zorgen voor gezonde materialen: is onze toekomst healthy materialized?’ Bij dit seminar wordt onder meer de vraag gesteld hoe we kunnen evolueren van massaproductie naar massa-reproductie. Rik Neven, zaakvoerder van Redactiebureau Palindroom / architectura.be, leidt het seminarie in goede banen. De dag wordt om 18 uur afgesloten met ‘In de bres voor ons modernistisch erfgoed’, een initiatief van architectura.be.

Op vrijdag 22 oktober, opent NAV de debatten om 10.30u met een zéér actuele lezing: ‘Klimaatrobuust ontwerpen tegen droogte en overstromingen’. Daarna volgt een seminar, op initiatief van KBKW, met gastspreker Maria Alessandra Segantini van C + S ARCHITECTS. Hierbij gaat het erover hoe er op Hoog Kortrijk, gewerkt wordt aan slimme verdichting in de stad, dankzij het nieuw kantoorgebouw van Leiedal.

Al even interessant wordt (om 16u) ‘Are you greenwashing your sins away?’. Het AiNB nodigt de Finse sprekers Tatu Aleksis Ahlroos & Tuomas Hänninen uit en die stellen dat er geen tijd meer mag verloren worden om onze planeet te redden. Het slotwoord om 18 uur is aan Filippo Lodi van UNStudio-UNSx met het seminar onder de weinig verhullende titel: ‘What is it about experience design that will change the way in which we think architecture?’.


Randmanifestaties

Bij de randmanifestaties zal het niet verwonderen dat de centrale blikvanger van Material District komt, deze keer met de tentoonstelling ‘Healthy Heroes’. Deze tentoonstelling is opgedeeld in twee hoofdthema’s: ‘Healthy Spaces’ en ‘Healthy Planet’. Het eerste deel toont een selectie van materialen die bijdragen aan een gezond binnenklimaat, materialen die ons beschermen en materialen die bijdragen aan een goede akoestiek en connectie met buiten. Het tweede deel besteedt ruime aandacht aan materialen met een lage CO2-voetprint, materialen die energie-opwekkend of - besparend zijn, materialen die recyclebaar of herbruikbaar zijn en materialen die afvalbesparend zijn of gemaakt van afval.

Bij dit alles mogen we twee andere blijkvangers niet vergeten, die al evenzeer jarenlang beeldbepalend zijn tijdens ARCHITECT@WORK: Images by DAPh en de Project Wall door worldarchitects.com. De gespecialiseerde architectuurfotografen van DAPh presenteren nieuw werk dat past binnen het thema ‘Healthy Materials’. Op de Project Wall staan projecten van architecten, interieurontwerpers, lichtontwerpers en landschapsarchitecten van over de hele wereld in de kijker.

Tot slot niet te missen zijn ‘Art by Rifa Art 84’ en de Bookshop door Boekenhuis Theoria.

“ARCHITECT@WORK wordt na een véél te lange louter digitale periode een ideale gelegenheid om weer optimaal fysiek te netwerken en zaken te doen”, lacht Director Nathalie Sandra. “Als totaalevenement zal het ongetwijfeld een katalysator vormen, als eerste grote ontmoetingsmoment uit de sector. Het hele team kijkt er alleszins naar uit om weer face-to-face contact te hebben, het was en is broodnodig!”


ARCHITECT@WORK Brussel: 1 en 2 juni 2022

Eveneens te noteren in de agenda: de editie in Kortrijk wordt in de nabije toekomst niet de enige afspraak op de kalender in eigen land. Na diverse keren noodgedwongen uitstellen vindt op 1 en 2 juni 2022 ook de allereerste editie plaats van ARCHITECT@WORK Brussel, dit op de prestigieuze site van ‘Tour & Taxis’.


Praktische informatie

ARCHITECT@WORK Kortrijk vindt plaats op 21 en 22 oktober en opent zijn deuren op beide dagen van 10 tot 20u. Meer informatie op deze website

Bron: ARCHITECT@WORK
Deel dit artikel:
Onze partners