Architecte Annekatrien Verdickt is Mobiliteitspersoonlijkheid 2018

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit heeft zopas Annekatrien Verdickt uitgeroepen tot Mobiliteitspersoonlijkheid van 2018. Anneketrien is het gezicht van  Filter-Café-Filtré, een actie van bezorgde ouders n.a.v. het Greenpeace-rapport over de luchtkwaliteit in de omgeving van onze scholen. Verdickt haalde het van onder meer Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck.

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit riep voor de vierde keer op om te stemmen op de persoon die het meest heeft betekend voor de Vlaamse mobiliteit in een het afgelopen jaar.

Met Eva van Eeno (2017)Filip Watteeuw (2016) en Kobe Boussauw (2015) ging drie jaar op een rij een ruimtelijk planner lopen met de titel mobiliteitspersoonlijkheid. Dit jaar valt de eer te beurt aan een architect.

Dit toont meteen de verwevenheid aan van mobiliteit met de omgeving, en het belang van een kwaliteitsvolle leefomgeving.

 

Wie is Annekatrien Verdickt?

Anneketrien Verdickt heeft samen met haar man het bureau TETRA architecten in Brussel. Ze is tevens initiatiefneemster van Filter-Café-Filtré, een actie die gericht is op de luchtkwaliteit rond scholen. Iedere vrijdagochtend, net voor de schoolbel ging, sloten de ouders van de deelnemende scholen de straat af. De actie eindigde met 137 actievoerende scholen, bracht een breed publiek op de been en haalde alle grote kranten en de journaals.


3 kandidaten, meer dan 900 stemmen

Twee vrouwen en twee architecten bij de drie kandidaten, voorgedragen door de leden en compagnons van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. De grootste gemene deler, de vrouwelijke architect, werd mobiliteitspersoonlijkheid 2018. Ook de andere kandidaten verdienen een plaatsje in de schijnwerpers.

Cathy Macharis, professor Duurzame Mobiliteit en Logistiek aan de VUB, werd al voor de tweede keer op rij genomineerd voor de mobiliteitspersoonlijkheid. Logisch: ze zet zich dagelijks in voor een duurzamer mobiliteitssysteem. Met haar verhaal over het herdenken van de mobiliteit voor een humane stad pleit ze voor een juist kader waarbinnen de nieuwe mobiliteitsconcepten hun plaats kunnen vinden.

De derde kandidaat Leo Van Broeck is geen onbekende bij het grote publiek. Als Vlaams Bouwmeester klaagt hij steevast ons versnipperd woonmodel aan en de negatieve gevolgen daarvan op onze mobiliteit. Hij aarzelt niet om met controversiële uitspraken (“nu nog vrijstaand bouwen is crimineel”) de Vlaming te wijzen op de tekortkomingen van onze ruimtelijke ordening.

 

Bekijk een interview met Annekatrien Verdickt op de website van het Netwerk Duurzame Mobiliteit.
 

Deel dit artikel:
Onze partners