architectura.be viert zijn tienjarig bestaan. We zijn in die tijd uitgegroeid van een bescheiden portaalsite naar een gekende referentiewebsite. We bereiken gemiddeld meer dan 40.000 unieke bezoekers per maand, met een absoluut record in februari 2019 van 56.000 bezoekers. Dit succes hebben we niet het minst te danken aan onze trouwe lezers. Voor deze tiende verjaardag legden we een aantal van hen dan ook drie vragen voor over architectura.be. We peilden naar onze sterktes maar ook naar wat volgens hen nog beter kan. Alle suggesties zijn alvast genoteerd. Lees hier deel één met de antwoorden van architecten en ingenieurs.
Kris Blykers ( BLIEBERG-architects of a circular economy)
Elke week krijg ik een update van wat er leeft in de design- en constructiewereld, en dat in een heel breed domein. Daar kan een maandelijks drukwerk niet tegenop. Die gewoonte doet me intussen ook uitkijken naar een aantal vaste topics, niet in het minst het Steen & Been-verhaal.
Het zijn telkens weer zeer vlot geschreven artikels, met objectiviteit en gedubbelcheckte feiten als hoog in het vaandel gedragen waarden. Hyperlinks voor wie dieper in het thema wil graven en een archief voor wie dieper in het geheugen wil graven: top!
Wat er leeft en beweegt in het Franstalige landsgedeelte, en zonder dat je op de Franstalige editie van architectura.be moet klikken.
architectura.be heeft een heel breed bereik en kan potentieel nog veel meer impact teweegbrengen: het zou eventueel een platform voor petities, rondvragen, … kunnen zijn.
Wim Boydens (boydens engineering)
De nieuwsbrief geeft een goed samenvattend overzicht, veel info in een mum van tijd, omtrent de evoluties in het ontwerp en bouwlandschap. De schikking laat bovendien toe snel in te schatten of men de tijd neemt een rubriek of artikel verder in te kijken.
Steen & Been is een zeer uitzonderlijke column, die uitnodigt tot kritische reflectie.
architectura.be lijkt overal aanwezig te zijn, snel op de bal te spelen, snel inkijk te geven in de gebeurtenissen.
architectura.be is selectief, plaatst de waarden van goede architectuur en maatschappelijke thema's zoals duurzaamheid bewust in de kijker.
Verder bereikt architectura.be de game-changers, en vult zodoende een maatschappelijk erg waardevolle rol.
Iets meer aandacht op wat uit onderzoek naar de markt komt, zou niet misstaan, alsook wat meer inhoudelijke rapportering van congressen en symposia. Iets meer gaan inspireren naast het informeren kan ook een verrijking zijn.
Nicolas Vyncke (Ingenium)
De nieuwsbrief van architectura.be geeft een mooi overzicht van de recente nieuwsfeiten in architectuurlandschap Vlaanderen en Brussel. Het benadert het architectuurnieuws daarenboven vanuit verschillende interessante insteken, recente projecten, wedstrijden, innovaties, buitenlandse voorbeelden, scoop op één bepaalde architect, etc. Divers en boeiend, fris gebracht.
Zonder enige twijfel de column Steen & Been van de onvolprezen Filip Canfyn, met zijn scherpe pen, onverwachte invalshoeken, ongezouten mening, frivole humor en nagel op-de-kop-standpunten. Makes my day every time!
Er kan (en moet) veel meer aandacht geschonken worden aan onze gemeenschappelijke verpletterende maatschappelijke verantwoordelijkheid om de –gebouwde- wereld te verduurzamen op zeer korte termijn. Niet alleen concrete voorbeelden van duurzame materialen, technieken, innovaties, ruimtelijke planning, mobiliteit, biodiversiteit,… maar ook de wijze waarop we met z’n allen in onze eigen organisaties zelf zouden moeten proberen het goede voorbeeld te geven door als bouwspecialisten zelf maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Meer communicatie en illustratie door binnenlandse of buitenlandse duurzame ideeën en realisaties, gebaseerd op de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, zouden ons allen moeten inspireren en overtuigen dat een duurzame transitie perfect mogelijk is, economische opportuniteiten biedt en ons bewust maken van de belangrijke en zinvolle rol die wij daar kunnen in betekenen om de wereld een klein beetje beter te maken.
Niklaas Deboutte (META)
Ik lees diagonaal, in eerste instantie om te zien wat mij zou kunnen interesseren. Afhankelijk van het project kijk eens verder naar ‘Project in de kijker’ en lees ik sowieso ‘Steen & Been’ van Filip Canfyn.
Voor mij is dat ‘Steen & Been’. Inhoudelijk boeiend en sterk verwoord. Filip Canfyn is één van de weinigen die zich durft te permitteren om tegenstroom te varen. Hij doet dat brutaal maar in schoonheid. Hij schopt de politiek correcte kleinburgerlijke wereld van de architectuur een geweten. Maar hij doet dat steeds vanuit een engagement en met liefde. Wanneer punk poëtisch wordt.
Geen idee.
Dirk Driesmans (Q-BUS Architectenbureau)
Het is een van de weinige elektronische nieuwsbrieven die helder, overzichtelijk én interessant is.
Je kan heel snel zien of er iets is dat je verder in detail wilt lezen of bekijken en vervolgens kan je er vlot naartoe. De vormgeving is mooi en dat nodigt uit om te kijken/lezen. En het noodzakelijke commerciële aspect is niet dominant aanwezig, waardoor je niet afgeleid wordt en zelfs af en toe op (producten van) partners klikt, in tegenstelling tot bij veel andere websites.
Ik vind het goed zo en ik mis niet echt iets.
Arnaud Tandt (ingenieur-architect - freelance journalist NAV)
Het eerste wat ik check als ik de nieuwsbrief ontvang, is waar Filip Canfyn deze keer zijn pijlen op richt of waar hij – ook al eens – zijn liefde over bezingt. Daarnaast is de nieuwsbrief ook een goede manier om de vinger aan de pols te houden en projecten die misschien aan mijn aandacht ontsnapt zijn of voor het eerst gedeeld worden, nader te bekijken.
De brede blik op de Vlaamse en Belgische architectuurproductie. De lezer pikt er zelf maar uit wat hij al of niet goed vindt.
Ik kon het interview met de Gentse stadsbouwmeester wel smaken, dus graag meer van dat.