Architecten Groep III realiseert Brugse bed and breakfast in CLT-houtmassiefbouw

Architecten Groep III realiseerde Huyze Fox in Brugge, een bed and breakfast met vijf kamers gekoppeld aan een wellness. Een directe verbinding tussen de private woning en de B&B zorgt voor een optimale werking van beide. Omwille van het energetische aspect en de snelheid van werken koos de bouwheer voor CLT-houtmassiefbouw. 

De uitdaging bestond erin om het zware programma in te plannen tussen de omliggende woningen en een onderscheid te maken tussen het private en B&B-gedeelte. Er ontstond een spel van drie volumes. Er zijn twee vrijstaande volumes opgetrokken met twee bouwlagen. Beide bieden ruimte aan de meest intieme functies: enerzijds de private woning en anderzijds de gastenkamers, als twee huizen op het perceel. Deze worden met elkaar verbonden door een strak wit volume dat de publieke functies bevat.

Snelheid van werken was een belangrijke factor voor de bouwheer. De keuze voor CLT-houtmassiefbouw was dan ook snel gemaakt. Deze methode heeft naast de snelheid de bijkomende eigenschap dat ze op energetisch vlak heel goed scoort. CLT is een mooi en zeer aangenaam materiaal om mee te werken. Omwille van de grote overspanningen boven het wellness-gedeelte is daar gekozen voor staalbouw.


Duurzaamheid als leidraad

De keuze voor houtmassiefbouw is grotendeels ook gemaakt omwille van het ecologisch en energetisch aspect.  Het ontwerp heeft verder het basisprincipe van duurzaamheid altijd als leidraad genomen. Van bij de start werd een langetermijnvisie voor de B&B vooropgesteld.  Naast de materiaalkeuzes houdt het organigram rekening met verschillende scenario’s qua uitbating. De keuze voor een directe verbinding tussen privé en B&B was hier een goede start.

Bron: Architecten Groep III
Deel dit artikel:
Onze partners