Architecten spelen met kleur in geprezen woonproject Ebbingehof

Morika Kira en DAAD Architecten ontwierpen een unieke woongemeenschap in het hartje van Groningen. Het project bestaat uit 40 huurwoningen, die uitsluitend bedoeld zijn voor 50+’ers. Het doel was om een kleinschalig, duurzaam woongebouw te creëren met voldoende groen, rust en ruimte voor zijn bewoners. Er werd getracht een gebouw te creëren waarin de bewoners het gevoel hebben 'samen te wonen' terwijl ieder tegelijkertijd zelfstandig is. Een coöperatieve aanpak waarbij de bewoners een vereniging vormen die het gebouw beheert. Voor de gevelbekleding werkten de architecten samen met het bedrijf EQUITONE.

EQUITONE fabriceert verschillende in de massa gekleurde gevelbekledingsmaterialen. De ontwerpers maakten dan ook gretig gebruik van deze diversiteit.

 

EQUITONE [natura]

EQUITONE [natura] is een natuurlijk in de massa gekleurd materiaal met een subtiele, maar duidelijk zichtbare vezelcement matrixstructuur. De panelen hebben een matte afwerking en voelen zijdezacht aan dankzij de transparante, beschermende toplaag. Met de optionele PRO-coating heeft het materiaal ook een permanente graffitibescherming en is het bijzonder krasbestendig, bestand tegen oplosmiddelen en gemakkelijk te reinigen met graffitiverwijderaar.

 

EQUITONE [pictura]

EQUITONE [pictura] is een vezelcement gevelmateriaal met een zachte en ultramatte afwerking. EQUITONE [pictura] biedt een selectie hedendaagse kleuren die een fris accent brengen in elk gevelontwerp. Een ruime waaier matte projectkleuren is beschikbaar op aanvraag.

 

Dynamisch gebouw

De diversiteit bij EQUITONE stelde de architecten in staat te spelen met deze gevelmaterialen in verschillende kleuren en texturen. Het resultaat is een dynamisch gebouw dat een wisselende indruk geeft afhankelijk van waar je het ziet. Aan de straat hoog en statig, aan de stegen laag en intiem. De gevel is bekleed met EQUITONE [natura] N 861, gecombineerd met twee natuurlijke materialen: hout en glas. De plafonds van de inpandige balkons zijn bedekt met EQUITONE [pictura] PW 141 en de omkadering van de voordeuren krijgt een felle gele kleur dankzij EQUITONE [pictura] PG 642.

 

Binnenplein

In het binnenplein werd er echt gespeeld met kleur. Voor bewoners die spontane contacten beogen, was een gebouw met een binnenplaats passend. Vanuit de atypische vorm van de kavel ontstaat het vijfhoekige gebouw. "We haalden van de zuid- en de noordkant twee happen, zodat de binnenplaats zonnig en open werd.", aldus de ontwerpers.

 

Sociale innovatie

De opdrachtgever is Stichting Ebbingehof. De manier van de ontwikkelen van de Stichting Ebbingehof zien we als een sociale innovatie waaraan architectuur kan bijdragen. De bewoners kunnen investeren in het project maar huren de woning. De vereniging, waarvan alle bewoners lid zijn, beheert het gebouw. De veertig appartementen zijn een mix van de sociaal-, middelduur en vrije sector. Het is een woongebouw van de bewoners en voor de bewoners.

De architecten mogen terecht trots zijn op hun ontwerp, want ze kregen er in het Italiaanse Vicenza de architectuurprijs Dedalo Minosse voor.

Bron: EQUITONE
Deel dit artikel:
Onze partners